F1-duellen: ”Självklart vill han döda mig”

Foto: Luca Bruno / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Det är årets duell – mellan två stora mästare.

– Självklart vill han döda mig och slå mig på banan, säger Lewis Hamilton.

– Det gäller åt andra ­hållet också.

Den trefaldige mästaren ligger tvåa i VM inför årets fjärde lopp. Leder gör Sebastian Vettel, som vunnit två av säsongens tre lopp och sett till att Ferrari återfått tron på framtiden.

– Men det faktum att vi inte längre dominerar betyder ju inte att vi inte kan vinna den. Vi kan inte bara acceptera att Ferrari just nu ligger först, säger Lewis Hamilton när han möter media inför Rysslands GP.

Tvingades flytta sig

Men än så länge har ­duellen mellan dem båda ­inte märkts av så mycket på banan. I stället är det strategerna som har avgjort kampen under de tre inledande loppen. De två teamens olika strategier har varit helt avgörande och i det senaste loppet tvingades till och med Mercedes beordra Valtteri Bottas att flytta på sig för att ge Hamilton chansen att komma ikapp Vettel. Detta skedde trots att teamet under flera år har varit tydliga med att deras förare ska kämpa mot varandra på banan ­utan någon inblandning från depån.

– Vi var tvungna, försvarade sig Mercedes stallchef Toto Wolff efter loppet.

– Vi gillar det inte, vi har inte gjort det tidigare, men nu är det en helt annan ­situation.

”Svårare att köra”

Skillnaden är att Mercedes de tre senaste åren har dominerat. Då kämpade Mercedes mot Mercedes.

Nu är det en duell mellan Mercedes och Ferrari.

– Eftersom de nya bilarna är betydligt svårare att köra när de ligger på gränsen blir skillnaden mellan förarna större, ­säger den tidigare världsmästaren Jac Villeneuve till tyska Sport Bild.

– Det är tydligt att Vettel och Hamilton är de bästa förarna i sina team medan Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas är nummer två. Förar-VM kommer Hamilton och Vettel att avgöra, konstruktörsmästerskapet är det däremot Räikkönen och Bottas som avgör. Därför tror jag att Ferrari kommer att göra samma sak om de hamnar i en liknande situation. De kommer att ge Vettel fri fart.

ARTIKELN HANDLAR OM