Radikala förslaget: Tävla i Nordkorea

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Vinter-OS avgörs i Sydkorea.

Men nu kommer ett radikalt förslag inför mästerskapet: Flytta några av skidtävlingarna till den slutna diktaturen Nordkorea.

– Det kan bidra till att minska spänningarna mellan våra länder, säger Sydkoreas idrottsminister Do Jong-hwan.

Förberedelserna inför vinter-OS 2018 är redan i full gång och flera skidstjärnor – däribland dopningsavstängde Therese Johaug – har redan besökt skidanläggningen i Pyeongchang för att ”testa banorna”.

Men kanske kommer tävlingarna inte ens hållas i Sydkorea.

Sydkoreas idrottsminister Do Jong-hwan har nämligen kommit med förslaget att flytta vissa skidtävlingar – han specificerar dock inte vilka det i så fall skulle röra sig om – till grannlandet Nordkorea.

”Kan minska spänningarna”

Enligt The Guardian, som hänvisar till sydkoreanska Korea Herald ska han ha föreslagit att Masikryong Ski Resort i Nordkorea ska stå värd för ett antal skidtävlingar i OS – och att han tror det kan bidra till att minska de politiska spänningarna länderna emellan.

Enligt uppgift ska Do Jong-hwan ta upp förslaget med Internationella Olympiska Kommitténs president Thomas Bach när de träffas nästa vecka.

– Förhoppningsvis kan det här bidra till att minska spänningarna mellan våra länder, säger Do Jong-hwan.

Sverige har extremt många medaljhopp i just skidgrenarna. Förutom stjärnnamn som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, och Marcus Hellner i längdskidåkningen och Frida Hansdotter, Maria Maria Pietilä Holmner, Mattias Hargin och André Myhrer i alpint, så väntas även freeskiingåkaren Emma Dahlström kunna utmana om medalj.

Kan även ha fotbolls-VM

Häromveckan gick även sydkoreanske presidenten Moon Jae-In ut och föreslog att Sydkorea och Nordkorea skulle kunna arrangera fotbolls-VM 2030 tillsammans.

– Det skulle kunna bidra till att skapa fred mellan Nord– och Sydkorea, säger presidenten då.

ARTIKELN HANDLAR OM