Halfvarsson slutar med astmamedicin

VÅLÅDALEN. För ett år sedan fick Calle Halfvarsson, 28, sin astmadiagnos och började ta medicin.

Nu slutar han.

– Jag hoppas att jag har hittat lösningen, säger han.

Här kommer ett tydligt tecken på att skidsäsongen är igång:

Calle Halfvarsson skapar rubriker i Norge igen.

Först dömde han ut de värsta rivalernas GPS-satsning (”du kan träna kurvtagning utan att ha en löjlig hjälm på huvudet”), sedan höjde han sig själv till skyarna (”jag tycker verkligen att jag har bättre kapacitet än både Sundby och Northug” sa han till Expressen).

Det sistnämnda väckte de norska åkarnas intresse. ”Kalle Klovn”, skrev de på sitt instagramkonto. ”Ultraclown”, kommenterade Petter Northug.

”Det fastnar inte däruppe”

Förra vintern vann Halfvarsson två världscupslopp samma helg, men han var sjuk under Tour de ski, ur form på VM och krasslig igen framåt våren. För att slippa framtida hälsoproblem opererade han bihålorna i mars.

Drygt fyra månader senare är han säker på att ingreppet gett effekt.

– Jag känner skillnad. Jag har hållit mig frisk. Det fastnar inte däruppe. Och har jag blivit lite tät så släpper det när jag reser mig, säger han.

Den egna känslan är inte allt. Halfvarsson berättar om ett möte med en okänd man i april.

– Tre-fyra veckor efter operationen var jag ute och åkte rullskidor. En person stannade mig och sa ”jag måste bara berätta det här...”

Vill vara med i toppen direkt

Mannen hade gjort en liknande operation och sa sig ha sluppit feber i nästan två år. Inte heller behövde han astmamedicin längre.

– Det behöver inte jag heller, säger Calle, som fick diagnosen ansträngningsastma förra hösten och under säsongen tog det tillåtna kortisonpreparatet Alvesco.

Tar du inga mediciner längre?

– Nej, jag har inte behövt göra det. Det här kan vara lösningen. Det var det för den här killen. Alvesco som ska vara antiinflammatorisk och det skulle kunna hända att jag måste ta den i vinter, men man vet inte. Jag hoppas inte det.

Vad hoppas du kunna prestera med dina nya bihålor?

– Det behöver inte gå så bra i början som det gjorde förra vintern. Det har jag inga krav på. Men jag vill vara med i toppen och slåss om pallplaceringarna direkt.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.