Oron inför VM: ”Shit, varför ska du åka dit”

Foto: TT
Karin Torneklint och Angelica Bengtsson.
SPORTBLADET

London har skakats av flera terrordåd de senaste månaderna.

Om drygt en månad avgörs friidrotts-VM i staden och det svenska friidrottslandslaget medger att det kan komma att påverka laget.

– Om det inte lugnar ner sig kan det bli att man får hålla sig mer på hotellet, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Under natten mot måndagen skakades London av ytterligare en misstänkt terrorattack när en skåpbil körde rakt in i en folkmassa vid en moské i Finsbury Park. En i raden av tragedier som skakat huvudstaden det senaste året.

Och säkerhetsläget i London sätts på sin spets senare i sommar när staden står som arrangör för sommarens största idrottsevenemang, VM i friidrott, där Usain Bolt och landets stora stjärna Mo Farah ska ta farväl av den stora VM-scenen.

”Ska kontakta UD”

Det svenska friidrottslandslaget kommer åka till London med en trupp i storleksordningen 20 aktiva plus ledare och man medger att man blivit mer observant på säkerhetsläget.

– Vi har börjat diskutera det lite grann. Vi ska komma i kontakt med UD och höra vad de säger, det är så vi brukar göra, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Hur känner du själv för att åka med en trupp till London?

– Jag måste lita på de som har ansvaret, det finns en organisation som ska hålla det säkert. Ska man känna ett ansvar för allt det också kommer man bli tokig.

Angelica Bengtsson har varit med på flera stora mästerskap. Hon menar att som aktiv är man inne i sin bubbla, men att familjen runt omkring oroar sig mer.

– När det var en attack vid London Bridge så sa mina systrar ”shit varför ska du dit?”.

Själv funderar hon på att lämna i förtid.

– Jag tävlar de tre första dagarna så jag kanske åker hem tidigare.

”Hoppas det hinner lugna sig”

Stannar hon kvar medger Karin Torneklint att det kan bli en aning striktare regler än vanligt.

– Vi hoppas att det hinner lugna sig, annars kanske det inte blir så trevligt att gå ut och ta en promenad. Om det inte är lugnare så kan det nog bli att man väljer att hålla sig mer på hotellet.

Angelica Bengtsson tänker oavsett inte låta det påverka henne.

– Det är ändå inget jag kan göra något åt, mitt liv är att vilja åka på mästerskap och då åker jag på mästerskap, säger hon.

Fotnot: UD avråder i nuläget inte från resor till Storbritannien. Alla länder/områden som UD avråder folk att resa till finns att läsa här!