18-åringens glädjerus: Det skrek lite i mig

Foto: SVT Sport
SPORTBLADET

BUDAPEST. Hur ska det beskrivas, det där mystiska och ljuvliga flytet som infinner sig när allt stämmer och kroppen är i sitt livs form?

Fråga Victor Johansson.

– Den första känslan när man dyker i och har rakat sig... man känner sig som en liten fisk i vattnet.

18-årige Victor Johansson är i Budapest för att simma de längre distanserna. Bäst chanser tror sig Jönköpings SS-sonen ha på 800 och 1500 meter frisim, men som uppladdning simmar han några kortare sträckor.

I går slog Johansson personligt rekord på 400 meter fritt med nästan en sekund (3.48,96) och i dag fortsatte framgången på 200 meter.

1.49.91 lydde perset när han dök i.

1.48,74 löd det när han tog i kaklet.

”Jag har inga ord”

Efter putsningen med 1,2 sekunder strålar 18-åringen som en supernova, och då har han ändå ”bara” försökens 36:e bästa tid och är utslagen.

– Det här skulle man kunna göra varje vecka. Varken 200 eller 400 är något jag har tränat för. Fokus har legat på 800 och 1500… jag har inga ord för det. Det är så kul.

Hur glad är du?

– Jag tror inte att jag har förstått det riktigt. Det bara skrek lite i mig när jag såg tiden. Shit. Jag märkte vid 150, sista vändningen, att jag låg bland de första och det ger en liten kick också.

”Om två år ska jag vara i final”

Som att vara en liten fisk. Så beskriver han känslan av att vara i formen han är nu. Victor Johansson vet att han är med för att se och lära i seniorsammanhang och längtar redan till VM 2019.

– Det var en sådan inspiration att sitta på läktaren under finalen. Det var 14 000 i publiken. Då kände jag: om två år ska jag vara därnere. Det var helt mäktigt.

Victor Johanssons glada VM går vidare med 800 meter i morgon och 1500 meter på lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning