Ståhl: ”Sätt ingen press på Duplantis”

Foto: TT / Bildbyrån
SPORTBLADET

BORÅS. 67,59 meter med en månad kvar till VM.

Då tänker Daniel Ståhl främst på ett annat svensk medaljhopp.

– Armand Duplantis är en väldigt stor talang, men han är bara 17 år gammal. Så jag tycker inte ni i media ska pressa honom alls. Han behöver tid, säger diskusstjärnan.

Med monsterkastet (71,29) i Sollentuna den 29 juni skrev Daniel Ståhl in sig i historieböckerna, samtidigt som han seglade upp som det stora svenska medaljhoppet i VM i London i början av augusti.

Med en månad kvar till tävlingarna visade han hyfsad form i Lag-SM i Borås, där han med sitt längsta kast (67,59) var närmare åtta meter före tvåan Simon Pettersson.

– Det kändes bra tycker jag. Nu är det två tävlingar kvar, i London och Karlstad. Och sen en tiodagars träningsperiod hemma innan jag åker till Växjö och träffar coachen.

Hans kast på 71,29 i Sollentuna är det längsta i världen på fyra år. Och han tror inte att det kommer krävas såna längder på VM.

– Men minst 68,5 kommer krävas för guld tror jag. Det är många vassa grabbar, både från Europa och resten av världen, som är duktiga. Så det blir en tuff kamp.

Samtidigt i Borås tävlade ett annat stort svenskt VM-hopp. Armand Duplantis kom direkt från Lausanne och tävlingarna där.

– Jag har faktiskt aldrig träffat honom, men det ska bli kul att hänga med honom på VM.

Han vill dock inte prata om medaljchanser för 17-åringen.

– Det är en väldigt stor talang, men han är bara 17 år och han behöver komma in i de här Diamond League-tävlingarna och tävla så mycket som möjligt. Han är ju på college- och high school-nivå. Alla säger att han är ett medaljhopp och visst, han har hoppat högt. Men ja… jag tycker att ni i media inte alls ska pressa honom. Han måste få tid.

Med de resultat som du själv har presterat på slutet, känner du en större press?

– Nej, jag känner ingen press alls.

Du drog tre kast i rad i buren, men avslutade sen med två godkända. Har den goda formen gett dig en annan säkerhet?

– Det är bara teknik, bara tajming och teknik. Jag drog till lite för mycket med överkroppen och drog in diskusen i buren. Men sen tog jag i mer med benen och så var det 67,59. Så det är okej. Det är bra.

ARTIKELN HANDLAR OM