Kalle Berglund chanslös: ”Inte mått bra”

TOKYO. Kalle Berglund var helt chanslös i försöken på 1 500 meter.

Efteråt berättade han om en sommar med överträning, sjukdom och psykisk ohälsa.

– Jag har inte mått bra under sommaren, säger han.

Kalle Berglund slog igenom stort under VM 2019 när han krossade det svenska rekordet och tog sig till en historisk final på 1 500 meter.

Inför årets säsong berättade han för Sportbladet om bättre testvärden än någonsin och hoppades kunna utmana 3,30-gränsen.

Sen gick allt åt skogen.

Efter att ha blivit distanserad med nästan 100 meter i försöken var det en bedrövad Kalle Berglund som mötte media. Han berättade att han åkt på en överträningssmäll i inledningen av säsongen och när han dessutom åkte på tio dagars sjukdom efter en vaccinspruta satte det sig på den mentala hälsan också.

– Det var ingenting som hände i dag. Kroppen har inte funkat i år men jag hoppades det skulle vända. Men tyvärr.

– Det började med att jag blev övertränad sen tog det två veckor innan jag förstod varför det var så dåligt. Jag tränade jävligt hårt och det blev för mycket. Sen har jag inte mått bra under sommaren, jag har fått jobba stenhårt med min mentala coach för att vända på det, säger Berglund.

”Väldigt ledsen”

Han säger att han ändå mådde okej psykiskt vid start i dag.

– Inför loppet hade jag min bästa mentala status på hela sommaren men fysiskt räcker det inte. Jag är väldigt ledsen över det.

Har jag förstått det rätt var det en diskussion om du skulle åka överhuvudtaget?

– Vi satte oss ner efter Bauhausgalan (4 juli) och gick igenom vad som hänt, vad det berodde på, gjorde alla tester och kom fram till en plan. Jag ville göra ett försök, inte ge upp och gjorde allt jag kunde. Men tyvärr räcker det inte.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.