Linn Svahns extrema pass: Tio mil – utan stavar

En skidtur på tio mil – utan stavar.

Det extremt tuffa testet var ett sätt för Linn Svahn att komma tillbaka starkare än förut från axelskadan.

– Jag fick så mycket skavsår av att stå länge i pjäxor, säger hon i podcasten Skisporet.

“Hjärtat bryr sig inte om vad du utför, det kommer slå ändå”.

När Linn Svahn, 22, ger en intervju med den norska podcasten Skisporet låter det som att hon citerar Karl-Ove Knausgård. Devisen kommer på tal när hon redogör för det senaste årets rehabträning efter den allvarliga axelskadan hon ådrog sig i Ulricehamn i fjol.

En intressant period. Så långt kan sprintstjärnan sträcka sig att kalla sin långa frånvaro från tävlingarna och de missade olympiska spelen i Peking.

Hon är opererad men har fortfarande ont emellanåt. Hon önskar bli starkare och hitta tajmningen i stakningen, för den lilla hundradel som den skadade armen sackar efter gör att det känns skevt.

En mil längre än Vasaloppet

Men tro inte för en sekund att hon ägnat uppehållet åt att vila. Linn Svahn är övertygad om att hon ska komma tillbaka starkare och har i stället för att gnälla växlat upp träningsdosen.

– Jag tycker alltid om att få utmana mig, så nu när jag inte fått tävla så har jag tänkt “vad ska jag göra i stället?”

Svaret blev ett träningsrace som var en mil längre än Vasaloppet. Utan stavar.

– Det tog sju timmar. Jag fyllde vätskebältet med mycket energi och godis, stoppade efter fem timmar men var ändå ganska pigg, säger hon i podden.

Var uppe dagen efter

– Problemet var aldrig att jag blev trött och tyckte att det var jobbigt, utan att jag fick så mycket skavsår av att stå länge i pjäxor. När man benskejtar blir det att man vinklar fötterna i större vinkel för att få fast skidorna.

Så hur mådde hon efter sju timmars mangling?

– Nej, jag var ändå uppe och dunkade dagen efter och klarade av tre timmar löpning. Så jag var inte allt för sänkt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln