Tilde Johnssons VM-hopp ute efter skada

Tilde Johansson var yngst i VM-längdhoppet senast och Andreas Almgren gjorde ett av tidernas bästa lopp för en svensk distanslöpare i vintras.

Nu står det klart att båda missar VM i Eugene på grund av skador.

– Det gör fruktansvärt ont att hoppa, säger Johansson.

VM-kvalperioden närmar sig sitt slut och under de kommande två veckorna jagar ett stort antal svenska friidrottare kvalgränser och rankningspoäng (se Sportbladets genomgång av läget här).

Men skador ställer till det för flera potentiella VM-hopp. Meraf Bahta berättade i slutet av förra veckan att hon drabbats av en minder bristning i hälsenan och därför sannolikt får tacka nej till sin redan tilldelade VM-plats.

Nu kan Sportbladet berätta att det även gäller längdlöftet Tilde Johansson och medeldistansaren Andreas Almgren.

Tilde Johansson var med i den svenska VM-truppen redan i Doha 2019 som 18-åring och var då den yngsta längdhopparen i hela fältet.

”Tillbaka på ruta ett”

Sedan dess har tyngre år följt. Hon avbröt säsongen i fjol tidigt för att göra en knäoperation men kände sig på uppåtgående i vintras där hon hoppade 6,55.

– Försäsongen gick jättebra men sen gjorde jag ett längdpass och fick en smäll i hälen som inte har velat läka, säger hon.

Hälkudden gick helt enkelt sönder och därefter har det handlar om tålamod.

– Det är ingen farlig skada, men det gör fruktansvärt ont att hoppa. När man ser alla andra komma igång och tävla är det jättetråkigt.

Hon trodde hälen blivit bättre och tejpade foten och körde i Grekland 1 juni. Men när adrenalinet lagt sig och tejpningen dragits av kom smärtan tillbaka.

– Det var tillbaka på ruta ett, så pass mörbultat. Så nu har vi lagt bort VM-tanken och försöker få till någon tävling för att kunna kvala till EM så får vi se om det går, säger hon.

Hur känns det?

– Det känns jättetråkigt, när allt funkat så bra så kommer en skitgrej.

”Strulig vår”

Andreas Almgren slog till med världstiden 7,34 på 3000 meter i vintras och krossade sitt eget svenska rekord. Då verkade svenskt rekord på 5000 meter och en finalplats på VM som en stor möjlighet. I stället har skadorna återigen ställt till det.

– Har haft en strulig vår med sjukdomar och skavanker, senast en mindre bristning i baksida. Jag är igång och springer nu men inte vidare fort, tyvärr. Jag tar det dag för dag och siktar på att vara i bra slag vid EM, skrev han nyligen i ett sms till Sportbladet.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist:

– Det är jättetråkigt. Frustrerande för Andreas, det ligger så mycket jobb bakom och så rycks det undan gång efter gång.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.