Mossberg återvänder till Sandviken

Den förlorade sonen vänder hem.

Efter veckor av rykten är bandyikonen Daniel Mossberg klar för Sandviken.

– Jag blev både förvånad och glad när SAIK ringde, säger mittfältsstjärnan, senast i AIK.

Daniel Mossberg lämnar AIK för spel i moderklubben Sandvikens AIK.
Daniel Mossberg lämnar AIK för spel i moderklubben Sandvikens AIK.

De senaste tre säsongerna har Daniel Mossberg, 41, representerat Bollnäs, Hammarby och AIK. Fram till 2019 hade den flerfaldige SM- och VM-guldvinnaren, som också varit proffs i ryska Zorkij och Dynamo Moskva, bara representerat Sandviken inom Sverige.

Efter veckor av rykten är veteranen nu officiellt klar för en återkomst i moderklubben. Kontraktet sträcker sig över nästa säsong.

– Det betyder jättemycket att få komma hem efter tre år med att åka bil, även om det har varit tre bra år. Samtidigt har jag alltid känt att det här är hemma, säger Mossberg, som bott i Sandviken även de senaste åren.

Att han lämnade SAIK våren 2019 var på grund av klubbens kraschade ekonomi. När pengar behövde sparas offrades Daniel Mossberg.

– Jag trodde inte att jag skulle komma hem igen. SAIK valde att inte förlänga mitt kontrakt då, det blev aldrig ens någon diskussion, så då gick jag vidare, säger han.

– När SAIK kontaktade mig i februari blev jag både förvånad och jätteglad. Hem vill jag, det kände jag på en gång.

”Det har inte varit optimalt”

Första kontakten kom från klubbprofilen Stefan ”Dino” Söderholm efter att AIK gjort 9–4 på Sandviken i deras egen hemmaborg Göransson Arena. Mossberg stod för ett mål och en assist i krossen.

– ”Dino” ringde och ville ha hem mig. ”Vad kul, då kör vi väl?!” sa jag.

Daniel Mossberg.
Daniel Mossberg.

Tre olika klubbar de senaste tre åren. Hur har det varit att prestera utan att ha kontinuiteten?

– Det har inte varit optimalt. Jag skrev på två år för Bollnäs och tänkte väl att karriären förmodligen skulle avslutas där. Men ibland rår man inte för det som händer ekonomiskt i klubbarna, säger Mossberg.

– Då provade jag Hammarby, som resultatmässigt blev en katastrof. Är man sedan i min ålder och får anbud från bättre klubbar, med chans att spela större matcher, då lockar så klart det. Men jag har trivts bra i alla tre klubbar.

Bandyfamiljen återförenas

Sandviken slutade sexa i årets grundserie och föll sedan med 1–3 i matcher i kvartsfinalserien mot Västerås SK. Daniel Mossberg tycker att han återvänder till ett ”riktigt bra lag”.

– Som kanske har överträffat sig självt i åtminstone två år. Det gick lite sämre i vintras beroende på skador och en tunnare trupp. Men jag tycker att det är ett fantastiskt bra lag.

Vilka ambitioner har du med din hemkomst?

– Man vill alltid vara bättre än året innan. Vi börjar där. Sedan siktar vi högt.

När Daniel Mossberg återvänder till Sandviken återförenas han också med sin pappa Mats ”Big M” Mossberg, bandy-Sveriges kanske mest profilerade materialförvaltare, och brorsan Tobias som är lagets slipare.

– Farsan har nog ringt nästan varenda dag och frågat hur det går. Hela släkten tycker nog att det är skönt att man kommer hem, säger Daniel Mossberg.

– För farsan är det skönt bandymässigt, och mamma tycker nog det är skönt att man inte är ute på vägarna i ur och skur.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.