Ilskan i Serbien: ”Är en skandal”

Tusentals samlas i protest

Världsettan i tennis, Novak Djokovic, stoppas från att komma in i Australien.

Nu är situationen på väg att förvandlas till en diplomatisk kris.

”Han har blivit ett offer i ett politiskt spel”, säger Serbiens utrikesdepartement i ett uttalande.

Novak Djokovic sitter just nu i förvar på ett hotell i Melbourne i väntan på besked om han ska få komma in i landet eller inte. Ett slutgiltigt beslut väntas komma på måndag. I väntan på det växer ilskan hemma i Serbien. Hans familj, som i går jämförde honom med Jesus och anklagade australiska myndigheter för att ”försöka korsfästa honom”, har uppmanat till en massprotest på fredagen då den ortodoxa julen firas.

Och de fick gehör.

Tusentals människor samlades i dag på gator och torg för att vädra sitt missnöje. Samtidigt riktar många serbiska kändisar och politiker skarp kritik mot Australiens agerande.

”Skandal”

Utrikesdepartementet i Serbien menar att Djokovic ”blivit ett offer i ett politiskt spel” och att han ”blivit lurad till Australien för att förödmjukas”.

”Novak Djokovic är ingen brottsling, terrorist eller illegal invandrare, men behandlas som en sådan av de australiska myndigheterna, vilket av förklarliga skäl väcker stor ilska bland supportrar och medborgare i Serbien”, skriver de i uttalandet, enligt The Guardian.

– Det här är en skandal, säger före detta premiärministern Ivica Dacic.

Stoppad av gränspolis

Novak Djokovic stoppades av gränspolis på grund av att han inte är vaccinerad mot Covid-19, vilket är ett krav för att få komma in i landet. Han ansökte om dispens – enligt uppgift med motiveringen att han haft viruset de senaste sex månaderna – och fick det först beviljat av Australiens tennisförbund samt delstaten Victorias socialstyrelse. Men väl på plats på Melbournes flygplats visade det sig att dispensen inte var godkänd av högre instans, på regeringsnivå.

Beslutet har överklagats av Djokovics team och slutförhandlingarna, där advokater är inblandade, ska alltså hållas på måndag.

Filip Kotsambouikidis, Östeuropakorrespondent på Sveriges Radio, säger i ”Studio Ett” att han tror den serbiska regeringen vill visa att man ställer upp för Djokovic.

– Han är oerhört populär i Serbien, en nationalhjälte. Hans framgångar är på sätt och vis reklam för Serbien och man ser en attack på Djokovic som en attack på Serbien.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN