Rosenqvist: "Väldigt stor svenskdag"

Av: 

TT

Marcus Ericsson hyllas efter segern i Indy 500. Konkurrenten Felix Rosenqvist, som kom fyra i den klassiska tävlingen, gratulerar sin svenske kollega.

– En väldigt stor svenskdag, säger Rosenqvist efter loppet.

Svenskarna var snabba på den klassiska Indianapolis Motor Speedway i Indiana i USA.

– Skitkul att ha ett så pass bra race. Det är 200 varv och man ska liksom nejla allting, och jag känner verkligen att vi gjorde det i dag. Vi gav verkligen detta en chans och var med och slogs om segern, säger Felix Rosenqvist i en intervju med Motorsport Publication efter loppet.

”Inget att sätta emot”

Rosenqvist hade själv ledningen i tävlingen i Indianapolis, men bilen räckte inte riktigt till den här söndagen mot de snabba Chip Ganassi-bilarna.

– Vi var alldeles för långsamma när vi var själva i ”clean air”. Ganassi var väldigt snabba. Marcus var den som kom och närmade sig i backspegeln när jag låg och ledde, och till slut körde han om mig, och då hade vi ingenting att sätta emot.

En fjärdeplats är också Rosenqvists bästa placering hittills i loppet, och han verkar nöjd med insatsen.

– Kul för honom, en väldigt stor svenskdag. Marcus vinner, jag fyra, och vi båda slogs om segern. Det kändes som att det kunde ha varit vem som helst av oss som vann det där racet. Som svensk är det verkligen skitkul att se flaggan däruppe och Marcus dricka mjölk, säger han och fortsätter:

– Det är så klart det största i hans karriär.

”Största svenska segern”

Fler personer hyllar 31-åringen från Kumla, däribland trefaldige Indy 500-vinnaren Dario Franchitti.

”Vilket absolut megajobb i dag”, skriver han på Twitter och tillägger att det är svårt att föreställa sig det hårda arbete som Ericsson lagt ned med sitt stall för att förbättra sig och bilen.

En annan Indyvinnare, svenske Kenny Bräck, berömmer Ericssons körning och kallar prestationen för ”fantastiskt roligt”.

– Allt kan ju hända i en omstart, men Marcus gjorde det väldigt bra. Inga misstag utan imponerande från start till mål, säger han till SVT Sport.

Även Formel 1-föraren Nico Hülkenberg gratulerar, medan Sveriges idrottsminister Anders Ygeman (S) kallar Ericssons seger för historisk:

”Han blev därmed den andra svensken i historien att vinna det 805 kilometer långa loppet”, skriver Ygeman på Twitter.

Tidigare försvarsministern Sten Tolgfors instämmer i gratulationerna:

”Den största svenska segern på 23 år, kanske den största någonsin. Att vinna Indy500 gör honom till en av de stora inte bara i racing, utan i hela sportvärlden”, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln