Salo överklagar rattfylleridomen – vill ha sänkt straff

I januari dömdes hockeyprofilen Tommy Salo till fängelse för grovt rattfylleri.

Nu överklagar han domen – och ber om att slippa fängelsestraffet.

Han vill få villkorlig dom och samhällstjänst i stället.

I januari ansåg Västmanlands tingsrätt att Tommy Salo gjort sig skyldig till grovt rattfylleribrott efter att ha krockat i sin personbil, testats och uppvisat en alkoholkoncentration om 3,06 promille i blodet. Salo erkände själv brottet.

Han tilldömdes då två månaders fängelse.

Men detta tycker den tidigare Tre Kronor-stjärnan och hans försvar är för hårt och under fredagen inkom hockeyprofilens överklagan till Svea hovrätt.

”Inga tecken på missbruk”

”Han är tidigare ostraffad, han lever under goda förhållanden och det finns inga tecken på missbruk. Tommy har både när han blev gripen och även vid dag för rättegång blivit hårt ansatt av pressen som har hängt ut honom med både namn och bild. Försvaret menar att det bör beaktas vid straffmätningen”, står det i överklagan.

Försvarsadvokaten tog upp Salos ordningsamma liv och att han sedan tidigare är ostraffad som argument för ett mildre straff redan under rättegången, men tingsrättens bedömning var att promillehalten var så hög och innebar en så stor risk för andra trafikanter att enbart fängelsestraff var aktuellt.

Skadat varumärke

Den nuvarande överklagan görs dock med hänvisning till att rätten ska fästa särskild vikt vid omständigheter som talar för en lindrigare påföljd än fängelse.

Försvaret menar att skadorna på Salos varumärke motsvarar att bli uppsagd från arbetet, en omständighet som i praxis kan anses tala för ett mildare straff, och föreslår därför villkorlig dom och samhällstjänst istället.

Villkorlig dom innebär att den dömde får gå fri – men om hen upprepar brottslighet inom en viss tidsperiod så kommer straffet att bli betydligt hårdare.


Här är 13 svenska idrottare som suttit i fängelse

Tommy Salo i rätten.
Tommy Salo i rätten.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.