Ville hissa ned kvinnlig ”Olympig” i OS – avgår

OS-chefen: ”Ett väldigt olämpligt uttryck från min sida”

Hiroshi Sasaki.
Hiroshi Sasaki.

Ännu en OS-chef avgår efter ett sexistiskt uttalande.

Denna gång är det Hiroshi Sasaki, huvudansvarig för öppnings-och stängningsceremonierna i Tokyo-OS, som får lämna spelen.

Anledningen är att han föreslagit att hissa ned en populär kvinnlig japansk komiker från himlen, utklädd till gris.

För en dryg månad sedan lämnade OS-chefen Yoshiro Mori sitt uppdrag efter att ha uttryckt sexistiska kommentarer om kvinnorna i OS-styrelsen.

Nu drabbas spelen av ytterligare en sexismskandal efter att den japanska tidskriften Shukan Bunshun avslöjat att Hiroshi Sasaki, head creative director för OS i Tokyo, kommit med en olämplig idé till evenemanget.

I mars förra året ska Sasaki ha föreslagit att hissa ned den japanska komikern Naomi Watanabe, utklädd till gris – i rollen som ”Olympig”.

”Känner ånger”

Sasaki har erkänt till förslaget och lämnar nu sitt uppdrag.

– Det var ett väldigt olämpligt uttryck från min sida. Jag ber om ursäkt till henne och alla som blivit obekväma, säger Sasaki i ett uttalande.

Till Shukan Bunshun säger han att han ofta brukar skämta och förslaget var något som ”bara slank ur honom”.

– Tanken på Watanabe, iklädd en söt rosa kostym och som stack ut sin tunga som en ”Olympig”… Jag trodde det skulle vara charmigt men jag blev genast tillsagd av manliga kollegor. Jag känner ånger.

Naomi Watanabe.
Naomi Watanabe.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.