Sverige på pallen i stafetten i skidskytte

Efter två pallplatser tidigare i vinter – en ny framgång för Sverige.

De svenska damlaget blev trea i världscupen i Oberhof, men missade chansen att köra om segern.

– Det svartnade nästan för ögonen, säger Elvira Öberg som hade en tung dag i spåret.

Det svenska skidskyttelandslaget har på damsidan tagit två pallplatser tidigare i vinter i stafett.

Före jul, i finska Kontiolahti, vann Sverige och i Hochfilzen blev det ännu en pallplats, då som trea.

Och när det var dags för stafett i Oberhof under lördagen höll Sverige i den fina trenden.

Men det var dramatiskt. Efter stabila insatser av både Mona Brorsson och Linn Persson på första och andra sträckan låg Sverige i tättrion när Elvira Öberg hade problem med sitt liggande skytte på den tredje sträckan.

Elvira tappade

Svenskan kom in till skyttet i sällskap med Frankrike och Belarus, men sen strulade det ordentlig för Öberg som fick använda alla sina tre extraskott och behövde lång tid för att ladda om emellan. Efter det liggande skyttet kom tyska Denise Hermann ikapp.

Sen bommade Frankrikes Justine Braisaz-Bouchet totalt i stående och tvingades till två straffrundor. Elvira Öberg klarade sig med ett extraskott och fick försöka jaga efter tyska Denise Hermann. Den blev dock en för tung uppgift.

Elvira Öberg tappade både avståndet till till Belarus och Tyskland plus att Ryssland och Tjeckien kom ikapp bakifrån och kunde växla samtidigt.

Hannas skytte imponerade

Hanna Öberg imponerade både i åkningen och vid skyttet och höll både Ryssland och Tjeckien bakom sig.

När Elena Kruchinkina fick problem i sista skyttet kunde Hanna Öberg knappa in. Hanna sköt fullt och kunde gå ut 6,5 sekund efter svenskan som jagade andraplatsen, men hade inte riktigt krafter till det utan tappade.

Tyskland vann, Belarus var tvåa och Sverige slutade på tredje plats.

– En stabil insats för Sverige, främst på skjutvallen. Lite frågetecken kring Sveriges åkning i dag, säger experten Björn Ferry i SVT som konstaterade:

– Det är lite oroande...

Elvira Öberg förklarade efteråt att hon inte hade någon kraft.

– Jag dog fullständigt i dag i spåret. Det kändes jättebra på första varvet och kunde gå ikapp fransyskan. Men i backen på andra varvet kände jag att det satte sig i benen. Jag hade inte mer att trycka med. Det bara snurrade i huvudet hela varvet, säger Öberg till SVT.

För Sportbladet utvecklade hon sin känsla:

– Det började bra under första varvet och jag kände mig stark. Sen när jag kom in på liggskyttet tyckte jag att jag gjorde saker rätt men bommade ändå och det blir lite halvkris när jag inte har några reservskott kvar. Jag kände verkligen att nu gäller det så jag håller mig ur straffrundan, säger Elvira Öberg som gjorde det.

– Sen får jag det tungt i spåret. Jag blev stum i benet på andra varvet och på spurtvarvet var det som att jag gick i en väg. Det var bara att försöka kriga.

Du sa till SVT att du kände dig snurrig?

– När man är så stum och vill så mycket kan man bli yr. Jag kände att jag helst ville lägga mig ner, det var nästan så att det svartnade för ögonen. 

Har det slutat snurra nu?

– Ja, det har det, säger Elvira Öberg med ett skratt.

I Sveriges lag körde Mona Brorsson, Linn Persson, Elvira Öberg och Hanna Öberg.

Hanna Öberg körde sistasträckan.
Hanna Öberg körde sistasträckan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN