”Dopningsläkaren” dömd till fyra års fängelse

Mark Schmidt döms till fängelse i fyra år och tio månader av en domstol i München.

Den tyske läkaren åtalades för att ha hjälpt 23 skidåkare och cyklister från åtta nationer att bloddopa sig mellan 2012 och 2019.

Han var huvudpersonen i dopningshärvan ”Operation Aderlass”.

Skandalen briserade under skid-VM i Seefeld 2019 när den österrikiske skidåkaren Max Hauke ertappades med en spruta i armen.

Utredningen inleddes ännu tidigare 2014, efter en dokumentär av tyska ARD och uttalanden av Max Haukes lagkamrat Johannes Dürr som erkänt att han dopat sig under OS i Sotji.

Mark Schmidt åtalades för nästan 150 brott och han han erkänt flertalet. Han ska ha systematiskt hjälpt idrottare att dopa sig, bland dem finns den förre cykelstjärnan Alessandro Petacchi.

– Jag tog fel väg, allt är mitt fel. Jag är väldigt ledsen för att jag drog in andra i det, säger Mark Schmidt.

Stängs av ytterligare

Förutom fängelse i fyra år och tio månader stängs han också av från läkaryrket i ytterligare tre år.

Att han får ett så pass ordentligt straff tycker skidskytten Sebastian Samuelsson är bra.

– På ett sätt är det en slags seger för idrotten. Det är väl ett ganska betydande straff och det tycker jag att han ska ha, säger han.

Fem skidåkare och cyklister hade redan dömts till fängelse för dopningen. Det är skidåkarna Johannes Dürr, Max Hauke och Dominik Baldauf samt cyklisterna Stefan Denifl och Georg Preidler.

Två timmar före starten av herrarnas 15-kilometerslopp i Seefeld grep polisen nio personer, fem av dem aktiva skidåkare, i en razzia misstänkta för bloddopningen. Tre åkare försattes på fri fot efter att ha erkänt, bland andra Max Hauke.

De internationella förbunden har också stängt av de skidåkare och cyklister som varit inblandade i bloddopningshärvan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.