Alex Noréns mäktiga slutrunda

Nära sin första seger på PGA-touren

Alex Norén vid sin putt: ”Visste att jag behövde sätta den”
Alex Norén vid sin putt: ”Visste att jag behövde sätta den”

Alex Norén visade storform inför OS i Tokyo.

Svensken var nära sin första seger på PGA-touren efter en mäktig avslutande runda.

Vann gjorde australiensaren Cameron Davis efter särspel.

Inför sista rundan av PGA-tourtävlingen i Detroit låg Alex Norén fem slag efter ledaren Joaquin Niemann. Men efter en runda på 64 slag (–8) och –17 totalt var Norén plötsligt i ensam ledning i klubbhuset, ett slag före just chilenaren Joaquin Niemann och amerikanen Hank Lebioda.

Totalt blev det nio birdies för Alex Norén som även hade ett fint läge för birdie på hål 18. Men en svag putt gjorde att han stannade på −17. Efteråt förklarade Norén sina tankar vid puttillfället.

– Det kanske inte ser ut så på tv:n men det lutade väldigt mycket. Jag visste att jag behövde sätta den för att det skulle bli särspel. Och att jag inte har varit uppe i ledningen på ett bra tag gör att det blir speciellt. Hade jag alltid varit med i toppen hade det varit enklare.

Norén hade därefter en nervös väntan i klubbhuset. På banan jagade Niemann som inte hade tappat ett enda slag på hela tävlingen – samt en uppsjö av andra spelare i en rekordjämn tävling.

Tre spelare till särspel

Norén var uppe i ensam och delad ledning i över en timme. Men under de sista två hålen växlade spelarna på banan upp och det ramlade i birdies och eagles till höger och vänster. Framförallt för Joaquin Niemann, Cameron Davis och Troy Merritt som alla tre gick in på –18 och särspel väntade.

På det första särspelshålet kom Niemanns första bogey på hela tävlingen. Både Merritt och Davis gjorde par och sen var de bara två.

Totalt fem särspelshål krävdes för att kora en vinnare. Till slut missade Troy Merritt sin parputt och 26-åriga Cameron Davis vann sin första tävling på PGA-touren.

Alex Norén slutade tillslut på en delad fjärdeplats ett slag från att nå särspel och klättrar 30 placeringar i FedEx-Cup.

Formbesked inför OS

Trots att det inte räckte hela vägen för Norén var det ett formbesked inför OS i Tokyo – där han kommer representera Sverige tillsammans med Henrik Norlander.

Henrik Norlander som slutade på en delad 38:e plats på –9 och Jonas Blixt slutade på en delad 58:e plats på –6.

Cameron Davis.
Cameron Davis.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN