Längdskidor

Björgen stoppas från tävlan av registreringsmiss

Av: 

Makoto Asahara

SPORTBLADET

Marit Björgens tävlingscomeback försenas.

Detta på grund av en registeringsmiss.

Den norska skidstjärnan hade glömt att registera sig i det internatonella dopningssystemet i tid.

– Jag var lite sent ute, säger Björgen till NRK.

I helgen drar den norska skidsäsongen igång med tävlingar i Beitostölen. Huruvida Marit Björgen, 40, skulle ha ställt upp och varit aktuell ska låtas vara osagt. Däremot står det klart att den norska skidsäsongen, som planerar comeback med sikte på Vasaloppet och andra långlopp i vinter, inte hade fått tävla i den norska premiären oavsett.

Detta då hon inte registrerat sig i det internationella dopningssystemet i tid.

– Jag kommer inte att åka där då jag varit utanför antidopningsprogrammet. Jag gick ur då jag lade av. Och jag hade behövt vara med i programmet i ett halvår, säger Björgen till NRK.

”Tar på mig den”

Björgen medger att hon helt enkelt hade missat att gå tillbaka i programmet efter att hon lanserat sina comebackplaner. Något hon hade insett när hon fick frågan om hon var tillbaka i det så kallade Adams-systemet, en elekronisk kalender där idrottare registrerar sina aktiviteter för att möjliggöra oanmälda dopningsprov.

– Jag trodde det var underförstått att jag var tillgänlig för att testas när jag sa att jag skulle gå några långlopp. Jag trodde inte jag behövde gå tillbaka på Adams, kanske lite naivt från min sida. Så jag tar på mig den, säger Björgen.

Enligt NRK, som inte nämner exakt när Björgen återregistrerade sig i systemet, så innebär missen att 40-åringen inte kommer tävla något i år. Dessutom ska långloppet i Marcialonga i januari/februari ligga i farozonen.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

BERGSTRÖM: Calle Halfvarsson tar OS-guld 2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Marit Björgen