Frida Karlsson om tvivlen inför VM: ”På botten och vänt”

OBERSTDORF. Med en silvermedalj runt halsen kastar Frida Karlsson alla tvivel.

Hon medger att tiden inför VM, med minskad träningsdos och spekulationer, varit utmanande.

– Jag har gått mig egen väg och varit på botten och vänt, säger hon.

21-åringen gör sitt andra VM och är luttrad på sitt sätt. Men vägen till Oberstdorf har varit kantad av problem och först efter silvret i lördagens skiathlon fick Frida Karlsson en bekräftelse på att hon valt rätt väg.

Inför VM var tvivlen ofta närvarande och samtalen med tränaren Per Nilsson har varit vägledande och viktiga.

– Utan honom hade jag haft svårt att tro på det, säger hon.

Problemen startade när Frida Karlsson trillade på rumpan på ett italienskt hotellrum efter ett chinsförsök i dörrfodret. Skadan i ryggslutet påverkade hela hennes högersida och hon tvingades bryta Tour de Ski.

Efter hemkomst till Sverige väntade rehabilitering. Hon stod över världscupen i Lahtis och gjorde comeback i Falun, men där gick det hackigt. Sviterna efter tuffa behandlingar påverkade Frida Karlsson och teamet kring henne tvingades dra i nödbromsen igen.

Utåt har det spekulerats i överträning, något Frida Karlsson själv dementerat. Men kroppen har varit påverkad.

– Det var skadan, som hon kände av i Falun också, som satt i länge. Vi i teamet övertygade henne om att skippa SM också. Inför Falun hade det blivit lite för mycket benskejt och som mest har vi dragit ner träningen tio till 15 timmar i veckan sedan Tour de Ski, säger tränaren Per Nilsson.

”Gått en egen väg”

Han pekar på ett vinnande koncept, men att få en träningsvillig Frida Karlsson att dra ner på belastningen är inte givet. Nu har det blivit som en del i formtoppningen inför VM.

Efter silvret i öppningsdistansen pekar Frida Karlsson på samtalen med tränaren som en viktig faktor inför mästerskapet. De har samarbetat sedan gymnasieåren och känner varandra väl.

– Grejen är att jag inte har känt mig pigg alls efter Falun och inte där heller. Per har fått mig att tro på det. Han har sagt hur vi ska göra och att jag kommer att känna mig piggare, jag har inte haft något att mäta mig emot så jag har inte varit helt säker, säger Frida Karlsson och fortsätter:

– Jag har tränat väldigt lite den senaste tiden och gått en egen väg. Jag har haft samtalen med min tränare Per och kommit i riktig sinnesstämning dagarna inför VM, säger hon.

De har talats vid även inför tisdagens 10 km fri stil.

– Nu har hon ett lugn, formen den försvinner inte på de här dagarna. Öppningsfarten är en viktig del för henne att ha koll på i loppet. Den andra delen av banan är väldigt tuff, säger Per Nilsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.