Märkliga scener i skidskyttestafetten – Sverige långt bakom

De svenska skidskytteherrarna var långt efter i stafetten i Nove Mesto.

Men sämst dag på vallen hade nog stjärnan Èmilien Jacquelin.

Som siste man ut sköt han bort Frankrikes pallplats, med fem bom och fyra straffrundor... för andra gången den här säsongen.

Sverige hamnade utanför topp 10 i stafetten i skidskyttet i världscupen i Nove Mesto, Tjeckien. Detta efter att ha legat näst sist i över halva loppet.

– En svag stafett av det svenska laget, det går inte att säga något annat, säger Ola Brännholm i SVT.

Det svenska resultat var dock inte helt oväntat. Peppe Femling var sjuk och 32-årige Gabriel Stegmayr, vars bästa merit den här säsongen är en femteplats i IBU-cupen, ersatte honom i och med att Malte Stefansson befinner sig på junior-VM.

Stegmayr inledde, sköt fullt i liggande och fick med sig två bom i stående, men var för långsam i spåren och lämnade över till Sebastian Samuelsson som näst sist.

Därefter var det rätt ljumna prestationer hos de mer rutinerade svenskarna, som till sist lyckades köra upp Sverige till en 11:e plats.

Jacquelin bommade fem skott – igen!

Men loppet var märkligt för många nationer.

Franska storstjärnan Émilien Jacquelin gick in till det liggande skyttet som tvåa på den sista sträckan, men sköt fem bom och drog sedan på sig fyra (!) straffrundor.

Han, som även sköt fem bom under VM:s sista lopp, kunde inte hålla sig för skratt.

I det stående skyttet några minuter senare var han dock iskall och sköt fullt, på 19 sekunder, men pallplatsen var ett minne blott och Frankrike slutade femma.

Tyskland, som vann, tog landets första stafettseger sedan januari 2017 och glädjen var stor – de var dessutom överlägsna, med över minuten till tvåan Ryssland.

Norge gick i mål som trea, trots att de var storfavoriter. Men med tre straffrundor och nio bom blev världscupens storstjärnor hela 1:33 efter Tyskland.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.