Holm: Tror på Bollnäs – alltså vinner Edsbyn SM-guld

Säsongen när alla förhandstips slår fel

Foto: Foto: TT (obs! montage)
När det finaltippades på upptaktsträffen i höstas blev det Västerås, Sandviken och Villa Lidköping för hela slanten. Elitserietränarna var, liksom Sportbladets krönikör Stefan Holm, inte i närheten av att pricka in Bollnäs och Edsbyn – som på lördag slåss om guldet på Tele2 Arena.
SPORTBLADET

Jag tror att årets SM-final vinns av – trumvirvel – Bollnäs!

Så grattis, Edsbyn.

Det här är ju säsongen när alla förhandstips slår fel.

Om Andreas Bergwall spelat med förbundna ögon och Magnus Joneby åkt omkring med Mikael Olsson i en bärsele på magen hade Västerås ändå lekt sig vidare till slutspelet. Det är inget skämt, för klasskillnaden inom bandyn har länge varit så tydlig att den skadat sporten. Först i semifinalen har säsongerna börjat på allvar för VSK, Edsbyn, Sandviken och Hammarby.

De är faktiskt inte fler, klubbarna som har blivit svenska mästare sedan sekelskiftet. Lägg till Villa Lidköping och Bollnäs och du har samtliga finallag sedan Europe framförde ”The final countdown” på Skeppsholmen.

Överraskningarnas säsong

Sedan kom vintern 2016/2017, där överraskningarna var så många att ordet skräll ströks ut bandyns vokabulär. Ja, det som inte skulle kunna hända har ju hänt hela tiden. Tillberga vann det ena slaget om 021-området, guldbygget Villa rasade ihop som ett korthus i semifinalen mot Bollnäs, Jesper Eriksson fick göra VM-debut vid 33 års ålder, IFK Vänersborg sparkade Stefan Karlsson, Sverige blev världsmästare, Misja Svesjnikov tog ett felskär och snubblade på tröskeln till bandyns finrum, tränaren som inte kunde tänka sig att träna ett annat lag än Hammarby tog över Sandviken och bandyns Midas, även känd som Sergej Lomanov, åkte tomhänt hem till Krasnojarsk.

Tidernas hälsingederby

Nu står vi här, med en enda match kvar. Den spelas mellan Edsbyn och Bollnäs och är så mycket mer än en SM-final. Det är, vågar jag påstå, tidernas häftigaste hälsingederby och den kanske mest oväntade titelmatchen genom alla tider. Dessutom är det, vilket är nog så viktigt, uppgörelsen som ger alla andra utmanare stärkt hopp.

Vem hade trott det här inför säsongen? Ingen, absolut ingen. Om elitserietränarna samtidigt gör entré till Tele2 Arena på lördag kommer det se ut som ett stjärngossetåg, men deras huvudbonader saknar stjärnor. Dumstrutar gör ju oftast det.

Under upptaktsträffen på samma arena ombads de verkliga experterna, som traditionen bjuder, att tippa finallagen. Alla var överens om att serien skulle bli bättre och jämnare än någonsin, men när rösterna var räknade såg det ut som vanligt. Västerås, på jakt efter tredje raka SM-titeln, fick åtta av 14 guldröster. De sex tränare som inte la sin röst på VSK trodde att Sandviken eller Villa Lidköping skulle bli svenska mästare, och inget annat lag nämndes som finalist.

På besök i Söderfors

Jag är med andra ord i gott sällskap när jag sätter på mig dumstruten, lägger locket på brunnen, tar mina fålar fem och beger mig mot finalarenan. Som många andra trodde jag på en final mellan Västerås och Sandviken, och när de möttes i kvartsfinalen var jag övertygad om att det låg en finalplats i potten.

Som reporter är det viktigt att planera och jobba med framförhållning, och det har jag verkligen gjort under slutspelet. Till ingen nytta, kan tilläggas.

På väg till den fjärde semifinalen mellan Sandviken och Edsbyn stannade jag, med min egen övertygelse som vägvisare, till på Konvaljevägen i Söderfors. I två av villorna där, med husnummer 6 och 10, växte Erik Pettersson och Patrik Nilsson upp. Den ene är skyttekung i Sandviken, den andre i Bollnäs. Nu skulle landslagskompisarna snart mötas i en SM-final och den storyn måste givetvis berättas.

Jag tog några bilder på skylten som beskriver det ofattbara med ”Bandyvägen” innan jag åkte vidare till Bruksvallen, där resan började för grannpojkarna som skulle bli två av bandyns verkliga giganter.

Foto: STEFAN HOLM
Bruksvallen i Söderfors.

Spelaren som slutade jinxa, snickaren som flyttade hem till Lidköping för att slå i den sista spiken i guldbyggen och pappans finalmöte med sönerna är andra texter som aldrig blev skrivna.

Alla gillar utvecklingen

Jag har haft fel, fel, fel, och är väldigt glad för det. Landets elitserietränare välkomnar också utvecklingen (att jag har fel ofta och att bandyn blivit jämnare). Det gäller även Västerås Michael Carlsson, Villa Lidköpings Johan Sixtensson och Sandvikens avgående tränare Magnus Brodén, trots att det sker på deras bekostnad.

– Det är det här vi vill ha. Många klubbar tror på sitt eget spel och det är häftigt, säger Carlsson.

Det är det som är så underbart med bandyfamiljen, att den är så liten att det knappt finns utrymme för missunnsamhet.

2017 hamnar SM-pokalen i antingen Edsbyn eller Bollnäs. Finalen blir årets slag mellan årets lag, men den stora vinnaren är svensk bandy.

Här är alla usla tips!

ARTIKELN HANDLAR OM