Johnsrud Sundby fick sin revansch från VM

Foto: SVT / TT
SPORTBLADET

Ytterligare ett VM utan individuellt guld.

Men Martin Johnsrud Sundby tog revansch direkt – genom att vinna i klassiska Holmenkollen för andra året i följd.

– Jag hade hellre vunnit för sex dagar sedan, säger Sundby till SVT.

Nu funderar den redan klara världscupvinnaren på att hoppa över den sista tävlingen – och därmed förlora en halv miljon kronor.

Med Calle Halfvarsson, Marcus Hellner och Johan Olsson som avstod tävlingarna hade Sverige en tung dag i femmilsspåren runt Oslo.

Jens Burman gjorde sitt bästa för att hålla den svenska fanan högt och var 15 kilometer in i loppet med i toppklungan. Ett inte helt felfritt skidbyte gjorde dock att 22-åringen snabbt halkade efter och två mil in i loppet föll han dessutom i en kurva.

Avståndet var då nästan en minut och ointagligt.

– Jag var pigg men efter skidbytet kände jag att jag inte hängde med. Jag kände att jag inte hade glidet, skidorna var lite sämre och jag fick ge upp tätklungan. Jag tycker ändå att jag gör ett bra lopp, säger Burman till SVT.

Burman åkte i mål som bästa svensk på en tolfteplats, 3,36 bakom segraren, redan klara världscup-vinnaren, Martin Johnsrud Sundby.

Emil Jönsson slutade på plats 19, Martin Johansson på 21:e och Daniel Rickardsson på 24:e.

Fick revansch

Sundby har vunnit det mesta som går att vinna – utom ett individuellt VM-guld. Han åkte till Lahti för att ändra på det men ramlade i upplopp, fick se sig omkörd i spurter och fick åka hem utan. På lördagen kom revanschen – men det blev dramatiskt.

Det stod tidigt klart att förstaplatsen stod mellan norrmannen och Iivo Niskanen. När de båda drabbades samman i 15 kilometer i i Lahti vann finländaren i överlägsen stil.

Den här gången fanns det ingen som kunde stoppa Sundby. Han lät visserligen Niskanen dra hela vägen, men med 2,5 kilometer kvar skaffade sig norrmannen en lucka som inte kunde täppas igen.

– Det är otroligt, det här. Det är en klassisk arena, ett stentufft och legendariskt lopp, det är prestigefyllt och det betyder mycket för mig. Men helst av allt skulle jag velat vinna för sex dagar sedan, säger Sundby till SVT.

Kan missa en halv miljon

Vinstmarginalen skrevs till 9,9 sekunder och efter en tät spurtuppgörelse kunde ryssen Alexander Bessmertnych säkra tredjeplatsen, en minut och 15 sekunder bakom.

En tävling återstår av världscupen och efter loppet i Holmenkollen menade Sundby att han mycket väl kan hoppa över den återstående tävlingen, i Kanada, för att i stället köra Birkebeinerrennet.

Det skulle i sådana fall innebära att han missar sin världscupbonus, en summa som enligt NRK kan landa på cirka 500 000 kronor.

– Jag tävlar inte för pengar, säger Sundby.