Northugs stöd till Emil Iversen

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS. Emil Iversen var knäckt efter fallet på upploppet som kan ha kostat guldet.  

Nu stöttas han av Petter Northug. 

”Jag tycker fruktansvärt synd om Emil och hela hans familj”, skriver den norske stjärnan.

Norge hade en överlägsen ledning i lagsprinten när Emil Iversen gick ut på sista sträckan. Men Ivo Niskanen jagade ikapp och när finländaren var i rygg på Iversen bytte norrmannen spår, föll och drog med sig sin konkurrent i fallet.
– Klarar man inte av att prestera som bäst när det gäller som mest borde man inte vara på VM. Jag var en av de bästa i dag men misslyckades när det gällde som mest. Det hade inte hänt Petter Northug, sa en knäckt Iversen som ville åka hem efter missen.

Nu stöttar Northug sin vän och lagkamrat.

”Jag tycker fruktansvärt synd om Emil Iversen nu, och om hela hans familj”, skriver han på Facebook.
Till norska TV2 säger Northug att han hade gjort likadant som Iversen.

– Man vill byta spår och ha innerspår. Jag förstår att han söker innern. Han var bara lite ouppmärksam och bytte lite för sent, säger Northug.

– Jag förstår att Finland är förbannade och jag förstår att Emil är besviken. Det kokar väldigt på en sådan stadion när du kommer in. Det är lätt att vara halvmillimetern för sen. Byter han två tiondelar innan ser det bra ut och gör man det för sent ser det bara klumpigt ut.

”Ska ringa honom”

Northug har själv varit med om en liknande situation.

– Vi hade två färska killar på start och de får säkert nya chanser. Jag kan säga att man lär sig av lär sig av sådana här saker och använder det som motivation. Mitt värsta fall var i Sapporo när jag kände att jag hade guldet som förstaårssenior och så föll jag. Det var ett fall som gav mig report i lacken, men det viktigaste jag gjorde var att använda det som motivation. Det måste Emil och Johannes också göra, säger han och fortsätter:

– Jag ska ringa honom. Emil är de största klassiska talanger vi har haft på länge. Han är otroligt imponerande. 

Northug, som lämnade Lahtis i torsdags för att åka hem och träna på hemmaplan innan femmilen nästa söndag, hade själv ingen kanondag.

Stjärnan deltog i ett lopp i norska Åsen och var sexa, hela två och en halv minut efter segraren Hans Crister Holund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM