Hargin på pallen i premiären

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LEVI. André Myhrer körde ur på väg mot en stor ledning.

Men Mattias Hargin fick kliva upp på pallen i premiären efter pjäxbytet i sista sekunden.

– Jag gick på känsla, säger 32-åringen.

1 av 3 | Foto: Giovanni Auletta / TT / NTB Scanpix

Storslalompremiären i Sölden ställdes in för två veckor sedan. Slalomen i Levi blev i stället startskottet på säsongen.

Mattias Hargin och André Myhrer, som är de enda svenskarna rankade topp 30, var båda med efter det första åket.

Men för Myhrer, som låg femma, slutade det med uråkning. 34-åringen var på väg mot en stor ledning när han körde ur.

– Det är surt. Men det kunde ha varit värre, jag kunde ha varit långt efter. Jag är ganska nöjd med åkningen, allt gick enligt plan enligt sista krönet. Det är skönt att få ett kvitto någonstans, jag har känt på mig lite hösten att åkningen har funnits där. Jag är glad för Mattias skull, men så klart besviken över uråkningen, säger han.

Vad hände?

– Jag tror att jag åker lite för fort faktiskt. Jag fick en jävla bra fart ut mot flacken som jag missade lite i första åket och hann inte riktigt lägga om.

”Trodde inte det här”

För Hargin gick det bättre. Svensken låg på tolfte plats efter det första åket, men stod för ett superåk i andra och tog sig förbi en rad åkare. Med tre stycken åkare kvar hade Hargin chans på pallen.

Henrik Kristoffersen och Felix Neureuther tog sig förbi svensken. Men stora skrällen från första åket, Dave Ryding, körde ur. Därmed knep Hargin tredjeplatsen.

– Jag trodde inte det. Det var så pass tajt så jag tänkte mest "skönt, det kan bli en tiondeplats eller något". Att det skulle räcka så långt trodde jag inte, men extremt skönt.

Du kände inte att det var ett superåk?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag tyckte att jag tryckte på lite mer än i första. Men jag trodde inte att det skulle räcka så långt.

Klar för OS

Hargin har haft lite problem med materialet under försäsongen, men hittade rätt efter att ha bytt pjäxor i sista sekunden.

– Jag hade tänkt att åka på ett par pjäxor, men hade inte riktigt vågat bestämma mig. När jag vaknade imorse stod jag och kände "dem tar jag", och det funkade ju bra. Servicemännen tyckte att jag skulle byta till dem, ett par äldre pjäxor som jag har kört på så det var rätt beslut, säger han och fortsätter:

– Det som inte stämt är att jag inte har haft samma rörelse i åkningen som i dag. Det beror ju ofta på material eller att något inte lirar så. I Kåbdalis tyckte jag att jag började få igång rörelsen, men det var egentligen imorse på inåkningen som jag började känna "wow".

Nu kan Hargin räkna med att vara klar för OS i Pyeongchang.

– Det tyckte jag att jag var innan också. Men på papperet borde jag vara det, nu kan man sluta tänka på det och börja fokusera på OS. Det betyder ganska mycket, jag hade kanske kunnat göra flera resultat topp 10, men inte kommit in topp åtta och då hade man kanske börjat tänka. Nu kan man slappna av och vet att man är på rätt väg.

OS – så ser arenorna ut med 100 dagar kvar 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM