Lösningen – efter två månaders tvist

Uppgifter: Frank Andersson begravs i Trollhättan

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

Det är snart två månader sedan som Frank Andersson gick bort.

Lika länge har det varit oklart var han ska få sin sista vila.

Men nu tyder allt på att det blir i födelsestaden Trollhättan, och inte i Stockholm som exhustrun förespråkar.

– Jag har kommit fram till en rekommendation och det är Trollhättan, säger Elisabeth Tollsten på Stockholms kyrkogårdsförvaltning som har utrett ärendet.

Det var den 9 september som Frank Andersson avled efter en komplicerad hjärtoperation. Hans kropp drabbades av multiorgansvikt efter att han fått en aggressiv bakterie i lungan och hans liv gick inte att rädda.

Efter brottarlegendens bortgång fanns det olika viljor om var Frank skulle begravas. Det hölls till och med två begravningsceremonier, en i Stockholm den 16 oktober i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården och en i Trollhättan den 19 oktober där Franks bror Tommy Andersson och brorson Svante bor.

Tar det definitiva beslutet

Nu kan Sportbladet berätta att allt tyder på att det blir brodern Tommys önskan som kommer att hörsammas och att Franks födelsestad Trollhättan blir platsen för hans sista vila.

– Jag har kommit fram till en rekommendation och det är Trollhättan, säger Elisabeth Tollsten på Stockholms kyrkogårdsförvaltning som har utrett ärendet.

Hon har skickat sitt utlåtande vidare till Länsstyrelsen som tar det definitiva beslutet. Men att de skulle ha en annan syn på saken är ytterst ovanligt.

– Ja, det är mer vanligt än ovanligt att de följer en rekommendation, säger Elisabeth.

Underlaget skickades in till Länsstyrelsen den 24 oktober. Där tog handläggaren och juristen Linnea Ornstein över ärendet.

– Det ligger för kommunicering till parterna och de har två veckor på sig att inkomma med åsikter. Det ska vara oss tillhanda senast den sjunde november. Efter det, beroende på vad parterna säger, kan det gå ett par vändor till.

”Konstigt i systemet annars”

Linnea Ornstein är dock inne på samma linje som Elisabeth Tollsten:

– Att vi skulle komma fram till en drastiskt annorlunda bedömning än kyrkogårdsförvaltningen är inte jättestor. Vi utgår från samma frågor och regler så oftast blir det en liknande bedömning, annars är det något konstigt i systemet.

Linnea betonar att de endast går på fakta från parterna, inte på känslor.

– Det finns ofta mycket känslor med i sådana här fall, men vi försöker bortse från saker de säger i affekt, vi måste se det objektivt.

Enligt brodern Tommy ska Frank ha uttryckt sin vilja på sjukhuset att få ligga bredvid honom om något skulle gå fel.

– Han sa till mig och farsan att han ville bli begravd i Trollhättan och ligga bredvid Tommy om det värsta skulle ske. Nu lever ju farsan, men det var så han ville ha det, har brorsonen Svante tidigare sagt till Sportbladet.

Exfrun Jeanette Bouvin Nygren som har två barn med Frank tillhör de som vill att han ska begravas i Stockholm.

– Angående gravsättningen så har jag inget mer att säga då det är upp till Länsstyrelsen att bestämma plats, skriver hon i ett sms till Sportbladet.

Franks exflickvän Jeanette Kindblom som han har dottern Montana tillsammans med, tillhör de som vill att han ska begravas i Trollhättan:

– Jag och Montana hoppas att Länsstyrelsen kommer gå på kyrkogårdsförvaltningens rekommendation och vi fortsätter att hoppas att Franks sista önskan om att få sin viloplats i Trollhättan med sina bröder, blir uppfylld.

ARTIKELN HANDLAR OM