Handen på hjärtat - vågar du vinna

SPORTBLADET

Chris Moneymaker tycker att man ska bestämma strategi tidigt i spelet

En av de viktigaste anledningarna till att jag älskar poker är att det i det långa loppet inte är turen som avgör.

När du summerar alla händer du spelat under ett liv så kommer turen att ha vägt ganska lika mycket till din fördel som till din nackdel.

Visst är det så att vissa dagar har man mer tur än andra, men i längden är det ändå skickligheten som avgör.

Lika sant är det att det krävs en hel del tur för att vinna en monsterturnering som WSOP, det är jag den första att erkänna. Jag hade tur. Greg hade tur och Joe hade tur – liksom alla andra som vunnit WSOP de senaste åren när turneringen varit såpass stor.

Det är bara att gratulera mig och de andra för att vi hade tur rätt dagar, samtidigt som man ska komma ihåg att det inte bara var tur. Tvärtom, tur i kombination med uthållighet, god form, skicklighet och mod – det är det man vinner stora tävlingar med!

Bestäm strategi

Samtidigt är det just det här som borde vara utgångsläget för din strategi som pokerspelare. Spelar du för att vinna pengar?

Om svaret är nej, fortsätt spela med små insatser eller gratispengar. Du har din strategi klar, fortsätt låta pokern vara ett roligt tidsfördriv. Om du vill kan du krydda spelet med freerolls eller satellitturneringar med små insatser och hoppas att du kvalar in till en storturnering. Det kan bära långt, tro mig – jag vet ?

Om du däremot svarar ja på frågan, du vill vinna pengar, så är det dags att fundera över nästa sanning. För att vinna pengar i poker så krävs det pengar att starta med.

Poker är inte som roulett eller enarmade banditer där en dollar kan ge dig tiotusentals dollar tillbaka. Om du har en fantastisk tur vill säga. En ”en-gång-i-livet-men-aldrig-för-de-allra-flesta”-typ av tur.

Poker kan ge enorma pengar om det är just din dag i rätt tävling, återigen är jag, Greg och Joe levande bevis, men det är bara några få som kan vinna WSOP-, WPT- eller EPT-segrar varje år. För alla andra så gäller det att lägga ner massor av tid på att vinna.

Du behöver inte ha ett jättestort start­kapital, det kan du spela dig till på vägen, men du behöver ha mod. Spelar du en turnering, spela för att vinna – inte för att komma på niondeplats.

För att vinna behöver du våga satsa och våga bluffa ibland (korten är rättvisa och för att du ska vinna en turnering behöver du ha en enorm tur om du ska bara lita på att ha bäst kort i alla lägen). Hur är det egentligen när motståndaren gått all-in mot din triss? Vågar du lita på din magkänsla och din erfarenhet? Vågar du vinna?

Varje torsdag turas de tre senaste årens pokervärldsmästare – Joe Hachem, Greg Raymer, Chris Moneymaker – om att skriva en krönika i Sportbladet. Alla tre spelar poker för Pokerstars.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker