Interna bråk blir sämre tv

E

SPORTBLADET

M i Portugal var SVT-sportens revansch. Efter år av dvala öppnades kreativa lådan, sändningarna blev en magnifik uppvisning i konsten att göra ett bra jobb.

Till och med något så oväntat inträffade som att Staffan Lindeborg blev folkkär.

Men berömmet gav upphov till övermod istället för ödmjukhet.

Det började slira lätt redan under OS i Aten. OS i Turin gjordes av en redaktion där de interna känslorna vid några tillfällen utlöste redaktionella storgräl.

SVT-sporten är i dag en tudelad redaktion, två falanger står mot varandra. Vilket sätter hämsko på det vi ser i rutan.

Hade SVT varit en privat arbetsplats hade de personella striderna varit ointressanta. Men nu finns SVT i det offentliga rummet. SVT finansieras av oss tittare, via licens och skattsedel.

SVT har ett tillstånd av staten – vilket i en demokrati faktiskt är lika med folket – att bedriva sin verksamhet.

Om ryktet säger att SVT-sportchefen sitter i knäet på VD Christina Jutterström och att knäsittandet påverkar sportens arbete, då har vi tittare – om ryktet är korrekt – rätt till insyn.

Det redaktionella kaos som fanns under OS i Turin gav oss tittare sämre sändningar än vi hade rätt att begära. Upprepas samma under fotbolls-VM tar inte SVT-sporten sitt uppdrag på allvar, då sätter man sig själv före oss tittare.

Nästa fredag får vi ett första delsvar.

Lars-Åke, trodde du vi glömt att ppv-avtalet inte är klart?

Henrik Strömblad, behöver han verkligen Glenn Hysén? Sändningen av Sverige–Chile gör att jag säger att han klarar sig själv. De frågor han i sändning ställer till bisittaren har ju Henrik Strömblad själv svaret på.

Stockholm maraton, tävling eller reklamjippo. När A Lennart Julin i fyrans sändningar säger ”det gula huset där borta är Junibacken” undras vilken relevans den upplysningen har för loppet.

Nadal och Mathieu möts i Franska öppna, de stönar vid varje slag, publiken skriker, bollduellerna är överjordiska och Eurosports Rolf Norberg rycks med. Inte ett ord i onödan, men när de kommer är det i perfekt överensstämmelse med matchens rytm.

Frank Östergren