Spanien ska bryta VM-förbannelsen i Tyskland

SPORTBLADET

”Vi ska lyckas den här gången”

Stockholm

Elva försök. Elva fiaskon. Spaniens VM-historia är inte direkt något att skryta med.

Nu ska laget som alltid är sämst när det gäller gå hela vägen.

- Vi kan lyckas den här gången. Vi har talangen och spelarna, säger mittfältaren Xabi Alonso till Fifas hemsida.

"Den här gången är det deras tur", "de har aldrig varit bättre än nu", "nu är det slut på oturen" - hur många gånger har man inte hört det sägas om Spaniens landslag inför stora turneringar? Men likväl fortsätter laget att inte leva upp till förväntningarna.

- Det är alltid något som drabbar oss. Antingen spelar vi inte bra eller så har vi domaren emot oss, säger målvakten Iker Casillas till Reuters.

Spaniens dåliga facit i VM-sammanhang inleddes redan 1934 när laget blev utslaget av Italien på grund av ett regelvidrigt mål. Senast i VM 2002 förlorade laget på straffar mot Sydkorea i kvartsfinalen efter att ha fått ett golden goal underligt underkänt.

- Jag är övertygad om att vi hade nått finalen om det inte vore för domaren, sade dåvarande förbundskaptenen Jose Antonio Camacho.

Ny krydda

Otur eller oförmåga - till VM i Tyskland har förbundskaptenen Luis Aragones prövat ett nytt recept. Han har kryddat laget med inte mindre än fem Englandsproffs - något som upplevs som stärkande.

- Generellt gör spel i utlandet de spanska spelarna bättre. Vi blir mer kompletta och lär oss nya saker i andra ligor, säger Liverpools mittfältare Xabi Alonso.

Han får medhåll av Arsenals stjärna Cesc Fabregas:

- Det ökar vår kompetens. Vi vet hur man spelar fotboll på rätt sätt. Vi har ett av de mest tekniska laget i världen och vi vet om det.

Framåt

Det som inledningsvis talar för Spanien är den relativt enkla gruppen innehållande Ukraina, Tunisien och Saudiarabien.

Och taktiken är klar:

- Vi ska attackera. Vi är tekniskt starka och trivs när vi har bollen, säger Aragones.

Det råder inga tvivel om att det finns gott om anfallsvilja och teknik i Spanien. Laget innehåller stjärnor som Fernando Torres, Luis Garcia och Raul.

På onsdagen går spanjorerna in i turneringen mot Ukraina - kanske är förbannelsen bruten och de rödklädda kan börja resan mot sin första VM-titel.

Fredrik Lindstrand/TT