Finten som gav guldet

SPORTBLADET

Björn Lind berättar själv om guldtaktiken

”På morgonen var jag ganska nervös. Jag visste att jag var i riktigt bra form och skulle jag då missa en medalj skulle jag bli väldigt besviken, då hade jag gjort det dåligt. Jag kände lite press där men den släppte när jag började värma upp. När jag vann kvalet ganska enkelt förstod jag att det skulle bli en bra dag.

Före finalen sa jag och ”Thobbe” till varandra att nu ska vi ha två medaljer till Sverige. Vi hoppades och trodde att Zorzi, italienaren, skulle ta initiativet och köra på – kanske lite tidigare än vad han gjorde.

När startskottet gick ville jag vara först ut ur stadion och det var jag.

När vi kom upp till krönet på den långa backen hade jag bestämt mig för att jag inte skulle åka först ner. Jag var beredd att stå helt stilla för både i kvarten och semin hade det varit någon som ville offra sig. Med både motvind och hög fart så har man stor fördel att komma in i suget bakom. Zorzi kunde inte hålla sig utan tog täten och det var bara att tacka och ta emot.

Det var optimalt.

Zorzi gjorde två stora misstag: för det första att över huvud taget ta täten, och för det andra – när han väl gjorde det så tog han inte riktig fart heller. Jag kom in i suget bakom och kunde passera honom ganska lätt.

Sen fokuserade jag bara på att köra för fullt in. När det var 40-50 meter kvar och jag kände i ögonvrån att ingen var där så förstod jag att jag skulle kunna hålla.

Det kändes fantastiskt...underbart...härligt...skönt.”

Berättat för Johan Flinck