Bandyn siktar på en rak serie redan nästa år

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Nu vill Bandysverige ändra seriesystemet.

Ett förslag om rak allsvenska med tolv lag lär röstas igenom redan i samband med SM-finalen den 17 mars.

– Tiden är mogen. Vi har inte 16 tillräckligt bra allsvenska lag i landet, säger Mats Westling, tävlingskommitténs ordförande, som ligger bakom förslaget.

Redan till säsongen 2007/08 är det tänkt att den nya serien ska ha premiär, något som gör att nästa säsong blir ett mellanår.

Förslaget är nu ute på remiss hos landets elitklubbar och distrikt.

– Vi har räknat ut att det är ekonomiskt gynnsamt för alla. Vi har gjort ett omfattande fotarbete och vårt genomgående intryck är att förslaget ses som positivt, säger Westling till TT.

Tidigare har bland andra Hammarby och Vetlanda motsatt sig idén, men enligt Westling är de mer positivt inställda nu.

Förlaget går ut på att det ska vara tolv lag i den högsta serien, och sedan tre division 1-serier med tio lag i varje. Det gör att dagens 48 elitbandylag minskas ned till 42.

Avgörs den 17 mars

För lagen i allsvenskan innebär förslaget att de har en eller två hemmamatcher färre per säsong.

Frågan ska avgöras på ett extrainsatt förbundsmöte den 17 mars.

Men frågan om vilka fyra lag som är klara för SM-kvartsfinal är som gott som klar. Med två omgångar kvar leder Hammarby elitserien, en poäng före Edsbyn. Trea är Västerås.

Sandviken på fjärde och sista kvartsfinalplats har nio poäng och plus nio mål. Precis under strecket, bland de fyra lag som ska möta fyra från superallsvenskan, ligger Vänersborg på fem poäng och minus åtta mål.

Fredagens resultat: Hammarby spelade 4–4 mot Edsbyn på Zinkensdamm. Bajen vände 2–3 till 4–3 efter tre mål av Andreas Eskhult. Edsbyn kvitterade i slutminuten genom Jonas Edling.

I övrigt vann Villa-Lidköping över Vetlanda med hela 8–5 efter fyra mål av Mattias Nilsson. Vänersborg–Västerås slutade 3–5 och Sandviken slog Broberg/Söderhamn med 4–2.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy