”Jag har ingenting att skylla på”

SPORTBLADET

Carl Johan Bergman efter svenkmissen

1 av 3 | Foto: Norrmannen Ole Einar Björndalen missade guldet – men knep silvret vid dagens skidskyttetävling. Landsmannen Halvar Hanevols lade beslag på bronset.

CESANA SAN SICARIO/STOCKHOLM

OS har börjat – med en svensk besvikelse.

Varken Carl Johan Bergman, Björn Ferry, Mattias Nilsson eller David Ekholm var i närheten av medaljstriden.

– Jag har ingenting att skylla på, säger Bergman till sportbladet.se

Natursköna Cesana San Sicario badade i sol under den första OS-dagen och före start fanns förhoppningar att någon ur svenskkvartetten Bergman, Ferry, Nilsson och Ekholm kunde slå till och sparka igång OS-festen med en svensk skidskyttemedalj.

Facit – en blek svensk insats, med Bergman på en 23:e plats, Ferry som 28:a, Ekholm 35:a och Nilsson 44:a.

– Det svenska laget har gjort så pass bra resultat tidigare så att vi har höjt nivån och börjat kräva en annan typ av resultat, med all rätt. Så här klent ska det inte vara på skjutvallen, säger SVT:s expertkommentator Kalle Grenemark.

Carl Johan Bergman (tre bom, 3,07 efter vinnaren), Ferry (fyra bom, 4,26 efter), Ekholm (två bom, 4,55), och Nilsson (fem bom, 5,38 efter) presterade inte tillräckligt när det väl gällde.

Bergman själv var besviken när sportbladet.se träffade honom direkt efter målgång.

– Jag åkte jättebra, det var synd att jag sköt bort mig på sista.

I stället blev OS-inledningen en norsk historia; Ole Einar Björndalen lyckades visserligen inte knipa ett tippat guld, men silvret i kombination med Halvar Hanevols brons förvandlade Cesana San Sicario till ett vajande hav av röd-blå-vita flaggor.

Björndalen, i mål 16 sekunder efter guldmannen Michael Greis, tappade flera sekunder vid den sista skjutningen efter att ha missat en laddning och tvingats använda ett reservskott.

– Jag laddade inte ordentligt, och så blir ett laddningsfel. Det är sånt som sker och så sprätter kulan ut, säger Björndalen till norska NRK.

OS-silvret, gladde.

– Jag är nöjd. Det var ett bra lopp.

Michel Greis vann tack vare sitt skytte, med en bom mindre än Björndalen.

– Där ser man hur små marginalerna är, det går inte att ha mer en max en bom för att vinna ett OS-guld över 20 kilometer, säger Grenemark.