Anjas tuffa guldplan

SPORTBLADET

Träning, tävling och resor – så ska hon hitta guldformen lagom till OS i Turin

Foto: MOT fem GULD Anja Pärson har en lång väg till OS. Men väl där ska hon göra allt för att för att infria de höga förväntningarna. Det snackas om fem guld, men Anja är mer blygsam: ”Minst ett guld ska jag försöka få med mig”.

SÖLDEN

I dag börjar Anja Pärsons tävlingssäsong och vägen till OS är – för en normal betraktare – helt vansinnig.

Julafton kommer hon till exempel att fira på ett hotellrum i italienska Toblach.

– Jag ska jobba väldigt, väldigt hårt för att nå mina mål. Att komma hem från OS utan guld skulle kännas som ett misslyckande, säger Anja Pärson.

Det är bara att ta en titt på Anja Pärsons hemliga dagbok så förstår man att hennes tid fram till OS i Turin är planerad in i minsta detalj.

Träning, tävling och resor.

Ja, någonting annat hinns inte med.

Ändå – trots att hon vet vilken mördarvinter som väntar – är det en strålande glad och förvånansvärt avslappnad Anja Pärson som tar emot svensk media på hotell Tyrolerhof i österrikiska Sölden inför dagens världscupspremiär.

Hon ser inte säsongen som jobbig.

Nej, bara som en möjlighet.

– Det är ju OS som man längtar efter. Även om allting verkar jättestruligt just nu så vet man någonstans att det ändå kommer att lösa sig till slut, säger Anja Pärson.

Hon tänker tillbaka på fjolårssäsongen.

Problem med tekniken

Anja hade problem med utrustningen och med tekniken hela vintern och dessutom med en elakartad förkylning under VM i italienska Bormio.

Ändå blev det totalseger i världscupen och två VM-guld – bland annat.

Sveriges olympiska kommitté och svenska skidförbundet har gett Anja ett smått unik uppladdning inför OS i Turin.

Numera har hon ett helt eget team – Team Anja – i gång bestående av pappa Anders, förre förbundskaptenen Mikael Junglind, en fysioterapeut och skidteknikern Ales Sopotnik.

”Känns lyxigt”

– Det känns nästan lite lyxigt. Samtidigt tycker jag att jag gjort mig förtjänt av att kunna ha det så här. Att satsa på fyra discipliner är svårt och då krävs det en effektivt organisation, säger Anja Pärson till Sportbladet.

Hur menar du?

– Vi behöver inte ta hänsyn till andra. Vi kan göra det vi tycker är bäst. Samtidigt saknar jag tjejerna i laget.

Känner du inte mer press i OS med tanke på hur stor satsningen på just dig är?

– Nej, faktiskt inte. Jag tycker att jag är värd den, på något sätt. Men som sagt, man vet aldrig vad som händer i OS.

Anja är helt på det klara med målsättningen i Turin. Hon hymlar inte – till skillnad mot många andra i världstoppen – om varför hon åker till mästerskapet i Italien.

– Guld, minst ett guld ska jag försöka få med mig hem därifrån. Annars skulle det kännas som ett misslyckande.

Fem guld snackas det om?

– Oj, det skulle jag absolut inte tacka nej till. Samtidigt är det svårt, men varje gång jag ställer mig på startlinjen i OS kör jag absolut för att vinna. Jag vet att jag har kapacitet till det i alla grenarna.

Slalomspecialist

Anja har alltid varit slalomspecialist, men när hon ska ta ut de bästa guldchanserna i OS finns den grenen förvånansvärt nog inte med.

– Jag har störst chans i storslalom och super G, tror jag. Men slalom kommer alltid att vara nummer ett för mig.

Hm, hur tänker du nu?

– Fungerar det i slalom vet jag att det också fungerar i de andra disciplinerna. Det är en sorts trygghet jag har. Åker jag dåligt i slalom blir jag jätteorolig.

Målsättningen inför premiären då?

– Jag har inte satt upp några större mål, men pallen, dit vill jag. Det skulle vara skönt att lyckas i storslalom direkt och sedan lägga undan den grenen i ett fack ett tag. Då skulle jag kunna koncentrera mig på de andra disciplinerna.

Enligt pappa Anders Pärson kommer det att handla om tre tjejer i dagens premiär: finskan Tanja Poutiainen, spanskan Maria Jose Rienda Contreras och så Anja Pärson, förstås.

Han brukar veta vad han pratar om.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint