Schermans prat bara skitsnack

SPORTBLADET

På söndag har Roberto Vacchi tjattrat 3 526,2 kilometer i sträck.

Men det är inte vilket tjatter som helst. Det är mästarens tjatter.

Cykelreferat med Roberto Vacchi är en likt en kulturfärd. Visst, vi överöses av namn och stall och tider och tidigare placeringar och konsten att langa vatten. Men vi tas också med till småstädernas egenheter, bergstopparnas dolda hemligheter, till allt det där som ligger vid tävlingsvägens sida.

3 526,2 kilometer med Roberto Vacchi är lika hisnande spännande som en lång-lång låt av Bob Dylan eller en boktext av Klas Östergren. Allegorier, utvikningar och en målgång som inte kunde anas.

TV4:s köp av Sport­expressen maskeras som delägande och annan advokatyr. För självklart handlar det om att fyran nu får den sportkanal TV4 Plus var tänkt att bli. Vad kanalen kommer att sända det vet vi i höst när tablån stabiliserats. Men glöm direktörernas skryt om fantastiska rättigheter, sker inget under förblir kanalen i korp­ligan för inget finns till salu.

Att köpet handlar om tv-politik framgår skarpt av VD Jan Schermans tal om ”Sport­expressen som en kanal på folkets sida”. Ett publicistiskt skitsnack inte ens Viasat i sina skurkaktigaste stunder skulle nedlåta sig till.

Under EM i Portugal var det Glenn Strömberg och Pontus Kåmark. Nu är det Ola Andersson som är reklamgosse för tv-apparater. Diskuterar tv-sportredaktionerna aldrig etik?

TV4 Plus fortsätter med sina sammandrag från elitserien i speedway. Det enda som skär sig är att Jan Blomqvist kommenterar. När han också pratade Formel 1 i fyran fanns inget att anmärka på, men nu, när Formel 1 finns i Viasat och Jan Blomqvist följt med dit, då är det etiskt fel att han också jobbar för fyran.

På tal om Canal+ Repris? förlåt Sport. Att just nu titulera kanalen som sportkanal är falskmynteri, så tunn är tablån. Och helt öde blir den när NHL är slut.

Mycket Gutavallen i tv just nu. Gutavallen där min barndoms sportjournalist­idol ”Lasseman” Larsson snurrade upp backarna innan han i Gotlands Allehanda skrev kolumnen ”Inkast”.

Frank Östergren