B-lagen maskerar formen

SPORTBLADET

Oavgjort för Paraguay – förlust för Trinidad och Tobago

Foto: AP
Oavgjort. Danmark och Paraguay spelade oavgjort i en träningslandskamp i kväll. Matchen slutade 1–1. Här är det Paraguays Nelson Cuevas som är steget före dansken Thomas Gravesen.

Lagen i grupp B i fotbolls-VM i Tyskland maskerar formen.

I veckan spelade Sverige oavgjort mot Finland och England förlorade mot Vitryssland.

I kväll var det Paraguays tur att spela oavgjort, 1–1, mot Danmark och Trinidad och Tobago förlorade mot Wales.

Foto: AP
Tog stopp. Dwight Yorke och hans Trinidad och Tobago imponerade inte i träningsmatchen mot Wales, en match som ett ungdomligt Wales kunde vinna med 2–1.

Sverige och Paraguay möts som bekant den 15 juni i VM. I kväll klarade vårt södra grannland oavgjort mot våra kommande VM-motståndare.

Liksom dagen före matchen hade spelare och ledare i det paraguayanska landslaget ingen större lust att prata med journalisterna. Juan Masoot, vice ordförande i Paraguays fotbollsförbund, sade:

– Jag har pratat med Anibal Ruiz (förbundskaptenen) och han säger att resultatet inte är något att oroa sig för. Vi har spelat oavgjort både mot Norge och Danmark och vi är absolut inte oroliga för Sverigematchen. Nu har vi känt på skandinaviskt motstånd och vet vad det handlar om.

Nära segern var inte Paraguay. Trots att laget tog ledningen när Jose Cardozo satte 1–0 efter 20 minuter.

Men i den 51:a minuten kvitterade en välkänd dansk, Jon Dahl Tomasson.

För att känna på skandinaviskt motstånd har sydamerikanerna spelat mot Norge (2–2), och på lördagen testade de en uppställning utan stjärnspelare som lagkaptenen Carlos Gammara (nickmål mot Norge i onsdags) i mötet med Danmark i Århus.

Teknisk, härlig bollbehandling men inget tryck alls i mittfältet. Den linje där mycket avgörs.

Tobias Linderoth kan få en angenäm uppgift, jobbig självklart, den 15 juni. Men Paraguay på lördagen i Århus var inte något som skrämde.

Paraguay trampade bara på.

Och gick så där.

Danskarna hade nästan hela stjärngarnityret på banan. Thomas Gravesen som styrde på mittfältet, Jon Dahl Tomasson där framme i anfallet, Jörgensen och Grönkjaer på kanterna.

Men liten varning utfärdas. Ta inte Paraguay som ett rundningsmärke i VM. Där finns kvalitet, som teknik, taktisk färdighet, och Gammara mot Henrik Larsson i den där VM-matchen den 15 juni i Berlin.

På lördagen vilade Paraguays lagkapten och flera av spelarna i A-uppställningen. Men de som spelade var oerhört bollskickliga.

Fysiskt är dock Sverige numret större.

Besviken förbundskapten

Inte heller Sveriges VM-premiärmotståndare Trinidad och Tobago visade något att skrämmas över i träningslandskampen mot ett ungdomligt Wales i österrikiska Graz.

Robert Earnshaw gjorde två mål och vände 0–1 till 2–1-seger för Wales.

Trinidad och Tobagos holländske förbundskapten Leo Beenhakker var besviken över förlusten, men lade inte alltför stor vikt vid den:

– Vi hade det mesta av bollinnehavet och chanserna. Men det är en stor skillnad mellan träningsmatcher och tävlingsmatcher. Vi har hunnit en bit i förberedelserna men vårt mål ligger två veckor framåt i tiden – och det är att möta Sverige i vår första match, sade Beenhakker till den brittiska nyhetsbyrån PA.

”Soca Warriors” startade matchen med åtta spelare som spelar för klubbar i Storbritannien och med lagkaptenen och stjärnan Dwight York, i australiska Sydney FC, i laget. Stern John gjorde Trinidad och Tobagos ledningsmål i den 32:a minuten efter försvarsslarv men Sveriges motståndare i VM-öppningen den 10 juni kunde inte dominera mot sina ungdomliga motståndare. I stället kvitterade Earnshaw i den 38:e minuten med en lyftning över Trinidad och Tobagos målvakt Kelvin Jack.

I slutet av matchen hade Wales sex spelare under 20 år på banan – och Southamptons Gareth Bale blev med sina 16 år och 315 dagar den yngste walesiske landslagsspelaren hittills. Det var också Bale som slog fram passningen till Earnshaws segermål i den 87:e minuten.

Beenhakker tryckte på att fokus måste hållas på VM-premiären mot Sverige även om många hemma i den lilla karibiska nationen mest pratar om matchen mot England den 15 juni.

– Jag kan inte tänka på England även om det är vad jag hör om hela tiden, England, England. Vi måste fokusera på Sverige, men jag inser att vi har mycket jobb kvar att göra. Men för tillfället kan jag leva med en förlust mot Wales, sade han.

TT