Peter Abelsson hjälte i osannolik match

SPORTBLADET

Nickade in 2–2 i 88:e minuten

Foto: REUTERS
JUBEL I MALMÖ Publiken på Bloomfield Stadium tror knappt sina ögon. I den 88:e minuten har Peter Abelsson nickat in 2–2 och krossat Maccabi Haifas cupdrömmar. För MFF väntar nya äventyr.

Peter Abelsson hoppade in i den 85:e minuten i Malmö FF:s bortamatch mot Maccabi Haifa.

I den 88:e nickade han in 2–2 och tog MFF vidare i Champions League-kvalet.

– Det var en stor seger och ett underbart resultat för oss, sa Malmös tränare Tom Prahl.

Det var en märklig och mycket dramatisk match. Haifa var det klart bättre laget långa stunder, men två nyckelhändelser hjälpte MFF på traven.

Först när Haifas målvakt Davidovich tappade bollen rakt i famnen på Afonso Alves som kunde göra 1–1 i första halvleken.

Då hade Haifa redan kopplat ett grepp spelmässigt och tagit ledningen medan MFF inte alls såg vassa ut, och tappade massor av bollar på mittplan.

Sedan när Haifas 2–1-målskytt Arbitman fick hjärnsläpp och drog på sig sitt andra gula kort och blev utvisad.

Arbitman kom in i andra halvlek och gjorde 2–1 nästan omgående efter ett snyggt anfall. Obegåvat nog drog han på sig en varning när han firade alltför entusiastiskt.

Målskytten utvisad

Den andra varningen fick han när han omotiverat tog bollen med handen i Malmös straffområde.

Från succé till syndabock på tio minuter ungefär.

Det gav MFF en gratischans att flytta upp laget på slutet och jaga en kvittering.

Man skapade också några vassa chanser genom bland andra Afonso Alves och Yksel Osmanovski som hade ett jätteläge helt fri framför mål, men inte fick någon träff på bollen.

Till slut lyckades i alla fall Malmö när inhopparen Peter Abelsson nickades in 2–2 på ett perfekt inlägg från Joseph Elanga.

– Joseph slog ett jädrigt bra inlägg. Jag var ungefär vid straffpunkten och fick bra träff. Bollen smet in. Det här är det viktigaste mål jag gjort, sa Abelsson till TT.

Bra matchning

Det var givetvis en chansning av Tom Prahl att slänga in försvararen Abelsson på topp, men det visade sig vara ett genidrag.

– Bra matchning av Prahl. Hade vi förlorat med 1–2 då hade det varit för jävligt tungt. Men nu, ja, det här är kanon för svensk klubbfotboll. Och vi var värda att gå vidare, sade Malmös sportchef Hasse Borg till TT

Efter det orkade inte ett utpumpat och decimerat hemmalag hota Malmö något mer. Ytterligare ett Haifa-mål hade gett förlängning, men det var aldrig nära.

Jari Litmanen kom in och gjorde sin debut för Malmö i den andra halvleken, men han tog en ganska tillbakadragen roll på mittfältet och märktes inte så mycket i det offensiva spelet. Men han kommer garanterat att bli nyttig för klubben när han blir varm i kläderna.

I nästa omgång av kvalet till Champions League väntar schweziska Thun som slog ut Dynamo Kiev med sammanlagt 3–2 för MFF.

Vinner man det dubbelmötet är man klart för gruppspelet i Champions League och många sköna miljoner. Förlorar man går man in i Uefacupen.

Så spelas nästa kvalomgång

Patrik Johansson