”Det här var bra för Hansdotter”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Damernas slalom sköts först upp flera gånger – sedan ställdes dagens tävling in. 

Maria Pietilä Holmner tror att det kommer gynna Frida Hansdotter. 

– Det här var ett bra beslut för henne, säger den tidigare åkaren. 

De alpina OS-tävlingarna har inte fått någon bra start. Efter att herrarna störtlopp och damernas storslalom ställts in och flyttats till andra dagar råkade damernas slalom ut för samma sak. 

De starka vindarna i Pyeongchang gjorde att tävlingen, som skulle ha körts i natt svensk tid, först flyttades fram flera gånger men till slut togs beslutet att slalomen i stället körs på fredag. 

Hansdotter/Pietilä Holmner
Foto: TT
Hansdotter/Pietilä Holmner

– Det var rätt beslut. När vi kom hit imorse tyckte jag nästan inte att det var någon vind alls. Men när jag var uppe och besiktigade blåste det på både på toppen och på mitten. Men det var ganska ojämn vind och ska det avgöras så här på ett OS med hundradelar, säger Maria Pietilä Holmner som jobbar som expert för Discovery under OS.

”Aldrig varit med om det här”

Att en slalomtävling blir inställd på det här sättet händer inte speciellt ofta.

– En gång var det storm och då blev det inställt redan på hotellet och någon gång var det underlag, men jag har aldrig varit med om att det har varit så här, att man skjuter på det. Det kan jag inte påminna mig om, säger Pietilä Holmner.

Hur påverkar det här de svenska åkarna? 

– Jag tror att det är så otroligt proffsiga, men man laddar upp och ner och det tror jag tar lite energi. Det rubbar lite planen, men det är en helt rätt anledning att dt ställs in så jag tror att de tar det med ro.

Tisdagens planerade storslalom flyttades till torsdag och när slalomen nu också flyttas innebär det att tävlingsordningen återigen blir som tänkt. Det tror ”PH” kommer att gynna medaljhoppet Frida Hansdotter. 

– Jag tror att det är bättre för henne att hon får köra storslalomen innan slalomen så det här var ett bra beslut för henne, säger Piteilä Holmner.

Hansdotter själv:

– Det är självklart tråkigt att det blir framskjutet, men de som tar beslutet vet vad de sysslar med så det blir nog till det bästa ändå. Det kan ju bli mer rättvist på det här sättet, säger hon.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE