Sportbladet

Världsrekord på 100 meter av Asafa Powell

SPORTBLADET

Sprang på 9,77 i Aten

Aten

Jamaicas Asafa Powell, 22, förbättrade på tisdagen i Aten världsrekordet på 100 meter till 9,77.

- Det här visar att ingen vet hur snabbt en människa kan springa. Jag är glad över att rekordet kom på samma banor som Maurice Greene satte sitt rekord, berättade Asafa Powell.

Asafa Powell, världens näst snabbaste man.

Asafa Powell, världens näst snabbaste man.

Foto: AP

Maurice Greene, USA, sprang på 9,79 den 16 juni 1999, ett världsrekord som stod sig till amerikanen Tim Montgomerys överraskande förbättring med en hundradel till 9,78 vid GP-finalen i Paris 14:e september 2002.

- Vilken chock! utbrast Montgomery när han fick reda på Powells nya rekordtid.

- För mig kom det här verkligen som en överraskning. För det första brukar de bästa tiderna inte komma förrän i slutet av säsongen, för det andra så sprang Powell nästan ensam och det innebär att han har mer att ge när det finns folk omkring som jagar honom, fortsatte Montgomery.

Femma i OS

Greene (tre gånger), Montgomery och nu Powell är de enda tre löpare som sprungit under 9,84, kanadensaren Donavan Baileys världsrekordtid från OS-finalen 1996.

- Jag är mycket glad över att i mitt andra framträdande här i Grekland få till ett sånt här lopp, sade Powell och tänkte på sitt första besök på banorna då han bara blev femma i OS-finalen förra året, ett av två lopp han förlorat sedan slutet på 2003.

Powell fick en bra start i tisdagens final och avslutade som vanligt kraftfullt och gled i från de övriga löparna. Segertiden var först 9,78 men ändrades sedan till 9,77. Medvinden var godkända 1,6 meter per sekund.

Powells tidigare personbästa var 9,84, satt i Kingston, Jamaica, i maj.

21 hundradelar före tvåan

Tvåa i det historiska loppet var Aziz Zakari, Ghana, på 9,99 och trea Powells landsman Michael Frater som sprang in på 10,03. Även Zakari och Frater förbättrade sina personbästa.

Frågan är hur länge rekordet står sig. Powell har imponerat hela säsongen och många ansåg att det bara var en tidsfråga innan rekordet skulle komma.

- Om du frågar mig om vad jag kan göra mer i år så får du vänta och se till slutet av säsongen, sade Powell som förstås har VM i Helsingfors som höjdpunkt på året.

Fast än så länge är en varm tisdagskväll i Aten förstås livets höjdpunkt för den unge jamaicanen.

Tidigare artiklar om Powell

De tio senaste världsrekorden på 100 meter

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet