Motorsport

- Att bli tvåa är som att förlora

SPORTBLADET

Räikkönen segerviss inför Montreal: Pressen ligger på Alonso

Vintern var fylld av skandaler och våren har varit otursförföljd.

Men nu har Kimi Räikkönen bestämt sig.

Han ska vinna - och han ska hämta in avståndet till Fernando Alonso.

- Att bli tvåa är som att förlora, säger finländaren.

På Imola ledde Kimi Räikkönen, men en detalj i motorn gick sönder och han tvingades bryta.

Det misslyckandet följde han upp med segrar både i Spanien och Monaco - och plötsligt nämndes han som en av VM-favoriterna.

I det senaste loppet, på Nürburgring, ledde han fram till dess att mindre än ett varv återstod när hjulupphängningen plötsligt brast. Istället för en seger blev det noll poäng och spanjoren Fernando Alonso vann loppet och drygade ut försprånget i mästerskapet.

32 poäng att ta in

Hade Kimi Räikkönen vunnit loppen i San Marino och i Tyskland hade han bara haft åtta poäng upp till Fernando Alonso, Renault - men efter de två misslyckandena är avståndet istället 32 poäng.

- På Nürburgring var vi tvungna att försöka ta fler poäng än Alonso och han låg bakom mig. Därför såg jag ingen anledning till att gå in i depån och byta däck. Vi var i ett läge då vi kunde ta in två poäng, säger Kimi Räikkönen till F1-total.

-Det var kanske lite otur att däcken inte höll ett varv till, men vi visste om risken och vi fick betala. Om vi fick göra om det hade vi gjort exakt likadant.

I kvalet inför kvällens F1-deltävling i Montreal startar hans McLaren-Mercedes som bil nummer sju och han inser att om han ska ha en chans att vinna VM är det bara segrar som räknas.

- Förr eller senare kommer turen att överge Fernando Alonso. Då är vår tid kommen. Fram till dess måste vi vinna alla lopp. Det är det enda som räknas för mig. Att bli tvåa är som att förlora, säger Kimi Räikkönen till "Motorsport aktuell".

Måste ha hjälp

Samtidigt behöver Räikkönen hjälp för att ta in spanjorens försprång, för även om han vinner de återstående tolv loppen räcker det för Fernando Alonso att bli tvåa i elva och trea i ett av de återstående loppen för att ta hem titeln.

Möter vaket motstånd

- All press ligger på Alonsos axlar. Vi kan vinna, han kan bara förlora. I det läget han befinner sig är det en stor fara att man nöjer sig med andra plats, det hände för mig 2003, säger Kimi Räikkönen.

- Man känner sig säker och då kör man av två, tre gånger efter varandra och plötsligt är försprånget borta. Vårt koncept är konkurrensmässigt, men vi måste behålla fokus. Våra motståndare sover inte, säger Kimi Räikkönen.

Däck- och motorproblem - här är Kimi Räikkönens otursår

VM-ställningen - 5-i-topp

Anna Carlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport