Motorsport

”Jag åker dit för att vinna mästerskapet”

Av: 

Anna Andersson

Foto: Pavel Koubek/TT

SPORTBLADET

I VM i rallycross är han näst intill oslagbar. Där kan han säkra VM-titeln nästa helg.

Men i dag jagar Johan Kristoffersson en annan titel.

– Jag åker till Mantorp för att vinna mästerskapet, säger han.

Han hade ledningen i STCC, till dess att svenska bilsportförbundet godkände en protest från PWR Racing och inför dagens finaler är det Robert Dahlgren som har ett försprång på sju poäng inför de två avslutande loppen.

– Förutsättningarna förändrades något, det blir lite tuffare för mig, konstaterar Johan Kristoffersson.

– Men det påverkar inte min inställning. Jag ska bara köra så fort jag kan och sedan får vi se hur långt det räcker. Jag åker till Mantorp för att vinna mästerskapet. Om jag blir tvåa, trea eller femma har ingen betydelse för mig, mitt mål är att vinna.

Inför helgens sammandrabbning är det jämnt i toppen. Den regerande mästaren Robert Dahlgren leder mästerskapet med sju poäng före Kristoffersson och Daniel Haglöf är 14 poäng efter andraplatsen.

– Är det torrt brukar våra konkurrenter vara snabba, men kan det regna lite har vi alla möjligheter. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att allt kan hända och allt händer under finalhelgen.

Vinnande kombination

Han har kombinerat STCC med VM i rallycross under årets säsong. Han har tävlat näst intill var helg sedan det senaste halvåret, och vid sidan av det har han haft ett mycket välplanerat schema. I VM-serien har han dominerat, vunnit åtta av nio deltävlingar och nästa vecka kan han köra in sin andra VM-titel på lika många år. Efter varje deltävling har han och teamet börjat planeringen inför nästa sammandrabbning - mellan VM-helgerna har han tävlat i banracing.

– Det är kul och ger mig en dimension till, i och med att det är två olika tävlingsformer måste jag notera alla detaljer. Det går inte att falla in i något mönster och bli bekväm. Jag måste vara uppmärksam och jag har också kunnat upptäcka små saker i den ena serien som jag sedan tagit med mig till den andra. Det har varit en enormt rolig säsong, även om det är slitsamt att resa så mycket.

Skulle du göra samma val en gång till?

– Absolut, det är bara frågan om vilka klasser man väljer och hur schemat stämmer. Det är väldigt motiverande.

Framförallt när han under åtta dagar kan köra in två tunga titlar.

Fotnot: Beslutet från Svenska Bilsportförbundets (SBF) Disciplinnämnd att häva diskvalificeringen av bilarna från PWR Racing under tävlingarna på Gelleråsen Arena har överklagats. Överklagan ska hanteras av SBF:s Juridiska kommittén (JK) och deras beslut kan påverka utgången av årets mästerskap.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Framtidens F1 - första bilderna på nya bilen

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

STCC

Rallycross

Johan Kristoffersson