”De bröt nacken på oss”

Publicerad 2012-06-25

Vettel rasande på tävlingsledningen: Skulle aldrig skickat ut säkerhetsbilen

Sebastian Vettel var i överlägsen ledning.

Då gick bilen sönder och han tvingades bryta.

Nu är han förbannad på domarna.

– Säkerhetsbilen bröt nacken på oss, skäller F1-mästaren.

Vettel var besviken efter att han tvingats bryta i Valencia.

Sebastian Vettel var överlägsen i kvalet och hans Red Bull tog också ledningen av Europas GP. Han hade ett stort försprång på Valencias gator när Toro Rossos Jean-Eric Vergne och Caterhams Heikki Kovalainen kolliderade.

Då körde säkerhets­bilen ut och på det 34:e varvet var det dags för omstart. Då blev den ledande Vettel plötsligt långsam och han tvingades parkera bilen med en teknisk defekt.

”Fanns inga risker”

Sebastian Vettel blev riktigt förbannad – på domarna.

– Det gick åt helvete, innan säkerhetsbilen kom ut kunde jag köra från fältet utan några problem. Man hade inte behövt ta ut säkerhets­bilen, det handlade bara om att trycka ihop fältet, säger Vettel till tyska RTL och när han senare intervjuas av konkurrenterna Sky är han ännu mer uppretad.

– Det fanns absolut inga risker för oss, det låg bildelar på banan redan långt tidigare. Säkerhetsbilen bröt nacken på oss.

Alonso vann

Han får medhåll av sitt stall som också anser att det var ett onödigt beslut av domarna.

– I racinglinjen så var det inga delar som innebar några risker, däremot låg det gummirester vid sidan av den och de hade flugit bort i alla fall, säger Red Bulls Helmut Marko till Motor­sportmagazin.

– Möjligen tog domarna beslutet av samma anledning som man gör i amerikanska serier, att man ville trycka ihop fältet för att det skulle bli jämnare igen.

Detta var första gången i år som Sebastian Vettel bröt ett lopp, den dubble mästaren rasade till fjärde plats i VM-sammanställningen. Han har 26 poäng upp till VM-ledaren Fernando Alonso, Ferrari, som också vann loppet.

Följ ämnen i artikeln