Flinck: Laget ska inte dömas ut än, men det är långt till semifinal

Foto: Sverige åkte på en blytung förlust mot Island.
SPORTBLADET

Poängen kan vi strunta i. Men inte första 48 minuterna.

Och inte sista tolv heller.

Det här laget ska inte dömas ut helt än – men det är tyvärr väldigt mycket längre till en semifinal än jag hade hoppats.

”I kväll tror jag att vi får veta var det här laget står: är det ett lag med semifinalpotential eller har de knappt kommit någon vart?”

Ett citat ur min egen blogg ett par timmar före Sverige-Island i går.

Matcherna mot Tunisien och Storbritannien hade inte gett några besked om var det här laget egentligen stod, mer än att man hade kul ihop igen när man spelade handboll.

Nu var det upp till bevis – 50/50-match mot en etablerad toppnation.

I 48 minuter konstaterade vi att det här laget knappt kommit någon vart alls.

Det var långa svackor, individuella avslut, långa, svarta blickar mot varandra efter försvarsmissar... ja, till och med ”hängbjörkarna”, som Kim Andersson kallade dem, var tillbaka.

Och än värre: inte ens Sveriges signum, det uppställda försvarsspelet och målvakterna, fungerade. Det läckte lite överallt, inte minst på den svenska högersidan där Aron Palmarsson firade irländsk, förlåt isländsk, julafton. Irländsk julafton firade väl mest det bortgjorda svenska försvaret i 48 minuter.

Sverige reste sig på nio

Före paus hann svenskarna knappt ställa upp sitt försvar då kontringsraketerna Sigurdsson och Petersson sprang sönder Sverige. Efter 48 minuter var jag alltså beredd att döma ut det här laget, som tydligen inte tagit så många steg framåt ändå.

Men så fick vi de sista tolv minuterna.

Det går inte att blunda helt för dem även om Island förstås slog av på takten då.

Sverige reste sig på nio och var nära att vända 22–29 till i varje fall oavgjort, även om det i sanningens namn inte hade varit ett rättvist resultat.

Nu blev det förlust ändå, invänder säkert någon.

Jodå, men om Sverige slutar tvåa eller trea i gruppen (för inte ska väl Argentina ställa till det en gång till) kan kvitta. I en kvartsfinal väntar (av allt att döma) ändå Danmark, Spanien eller Kroatien.

Men någon semifinalpotential ser jag inte i det här laget efter matchen mot Island.

Vi är kanske inte chanslösa mot ett Danmark, ett Spanien eller ett Kroatien men vi verkar knappt ha närmat oss dem ändå.

Jonas Källman (9 mål/10 avslut)) var fantastisk, Kim Ekdahl Du Rietz (8/9) briserade och Kim Andersson (6/11) ligger bakom oerhört mycket. Men det är oroväckande att det bara handlar om tre spelare framåt i en sådan här match.

Jonas Larholm – borde han ens varit med här?

Och Johan Jakobsson är knappast ”inne i OS” om man säger så.

Kvar står vi då med tre niometers­spelare mot lag som Frankrike och, typ, Kroatien. Det håller inte – det heller.

Så bra var Sverige

Johan Sjöstrand

Mattias Andersson

Jonas Källman

Kim Ekdahl Du Rietz

Dalibor Doder

Jonas Larholm

Kim Andersson

Johan Jakobsson

Niclas Ekberg

Andreas Nilsson

Magnus Jernemyr

Tobias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS