”Har Hamrén rätt kommer Sjöström vinna mycket...”

SPORTBLADET

Sportbladets Simon Bank om Sarah Sjöströms oflyt

LONDON. Gud ska veta att hon behöver det – så här är en sista tröst för Sarah Sjöström:

Om Erik Hamrén har rätt kommer hon att vinna väldigt mycket.

Någonstans, någon gång, vid något väldigt viktigt bord verkar det ha bestämts att det här inte är Sarah Sjöströms OS.

Form har hon inte, det visste hon redan.

Flyt har hon inte heller, vet hon nu.

Ikväll missade hon finalen på hundra meter fritt med sju hundradelar, det var stolpe-ut igen och nu har hon bara två grenar (medleylagkapp och 50 fritt) kvar.

Simningen ikväll var bra, för att komma från en simmare som inte har någon fart i benen. Sarah gick ut snabbare än hon någonsin gjort, vände på 26,02, men saknade kraft där hon brukar ha kraft.

Tur förtjänar man, heter det ju, och det stämmer förstås – men en niondeplats, en viskning från final, känns också väldigt mycket som en onödig spark på någon som redan ligger ner.

– Jag måste säga att det är det lopp jag är mest nöjd med under OS, sa Sarah till oss efteråt.

Hon kom ut efter en ny besvikelse, efter fem blytunga dagar som tagit en dröm ifrån henne inför hela världens ögon. Hon har haft en värdelös vecka här, men det betyder inte att den varit utan värde.

Ska vi leta efter ljusglimtar så kan vi ju alltid använda Erik Hamrén.

Hon har varit urstark

Fotbollslandslagets förbundskapten gav sig under EM ut i en utläggning som lät som något ur en pseudopsykologisk självhjälpsbok. Han sa ”om man uppträder som en vinnare så blir man förr eller senare en vinnare”.

Det fanns ju något slags poäng i det, och även om Sarah Sjöström sjunkit till bassängbotten här i London så har hon stigit ännu högre i mina ögon.

Hon har fått kämpa, hon har fått slita, hon har simmat i en uppförsbacke utan slut. ”Det är bara att bryta ihop och komma igen” sa Per Elofsson för åtta år sedan, och det är exakt vad Sarah Sjöström gjort.

Hon har varit förbannad, förkrossad, förtvivlad, men hon har aldrig gjort annat än att stå upp. Det hade varit oerhört lätt att förstå om hon vägrat att möta journalister, gömt sig för tv-kamerorna, eller helt enkelt bara velat åka hem. Simningen har varit svag, hon har varit urstark.

Nu har hon 50 fritt kvar att simma, och första femtio i kväll gjorde att hon kunde känna i alla fall lite optimism inför det. Jag tror inte riktigt på det, farten runt omkring är av ett annat slag, på en annan nivå, och Sarah är fortfarande helt färsk på distansen.

Vem som vinner? Medan vi fortsätter att hoppas på Therese Alshammar så kan vi bara konstatera det här:

Ranomi Kromowidjojo såg fantastisk ut alldeles nyss, när hon slog OS-rekord på 100 meter.

•••
•••
Om Sarah Sjöströms niondeplats smakade bittert så smakade Joline Höstmans tiondeplats sött.
Joline har varit nere på botten och vänt, men nu är hon välkommen tillbaka i världseliten.
– Jag har hittat tillbaka till mig själv, har hittat lugnet i armtagen och slutat stressa, sa hon.
Det märktes. 2.24,77 (32,99 - 36,82 - 37,11 - 37,85) efter ett fint sammanhållet lopp var nytt personligt rekord i textildräkt, andra raka sänkningen i London. I en annan liga jämfört med Rebecca Soni, som slog världsrekord med 2.20 i den andra semin, men ändå ett lyft. Joline Höstman har lyckats toppa formen, till skillnad från väldigt många andra i det svenska laget.
Att ta sig från formsvacka till tionde plats i världen är svårt. Att ta nästa steg därifrån är åtminstone mer lustfyllt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS