’Satsar allt på guldet’

SPORTBLADET

AIK redo för titelrace – med sin nya superduo

Foto: TILLBAKA Mohamed Bangura gjorde succé i AIK innan han lämnade för Celtic. I helgen är han tillbaka i AIK-tröjan.

Kapprustningen i den allsvenska guldstriden pågår för fullt.

Allra mest satsar AIK, som i helgen kan spela med två spektakulära nyförvärv i anfallet:

Henok Goitom och Mohamed Bangura.

– Det kan absolut bli så, säger tränaren Andreas Alm.

Foto: Bangura på plats i Solna i går.

Först skrev Daniel Majostorovic på, därefter anslöt Henok Goitiom. Och när chansen att låna in publikfavoriten Mohamed Bangura från Celtic dök upp så tvekade inte AIK – i går blev affären klar. Målet med värvningarna är givet: att göra allt för att ta SM-guld under det sista året på Råsunda.

– När Elfsborg förlorade ser det riktigt spännande ut i toppen och då satsar vi allt. Nu har vi ett anfall som höjer oss ytterligare, säger ordföranden Johan Strömberg.

Snabb affär

Förhandlingarna gick snabbt.

Celtic hade under våren tackat nej till AIK:s förfrågan om ett lån, men tre dagar innan transferfönstret stängde så ändrades plötsligt förutsättningarna.

– Varför får du fråga Celtic om. Mohamed spelade så sent som i lördags, så jag vet inte om de har andra spelare på gång. Men det är ett troligt scenario med tanke på att de har goda chanser att nå Champions League, säger sportchefen Jens Andersson.

Vad sa Mohamed?

– Han var glad att komma till AIK och Stockholm igen. Han har flera gånger uttryckt sin önskan om att komma tillbaka en dag.

För Bangura, som gjorde 13 mål på 31 matcher för AIK mellan 2010 och 2011, är det en stor chans att visa vad han kan. Tiden i Celtic har inte alls blivit vad han hoppats på och nu vill han ha en nystart. De efterhängsna skadorna ska inte längre störa honom.

– Han är fit att spela, säger tränaren Andreas Alm.

Nästa match för AIK är på torsdag, då det är dags för den svåra returmatchen i kvalet till Europa League mot CSKA Moskva på bortaplan.

Tung duo

Då spelar ingen av de tre nyförvärven, men till helgens toppmatch mot Helsingborg finns ett gott hopp om att få se en riktigt tung anfallsduo.

– Henok är några veckor ifrån att kunna starta. Men hoppa in skulle han kunna göra redan i helgen, säger Andreas Alm.

Så kan AIK ställa upp i höst

4-4-2

Ivan Turina

Martin Lorentzson, Daniel Majstorovic, Niklas Backman, Nils-Eric Johansson

Lalawele Atakora, Robin Quaison, Celso Borges, Martin Mutumba

Henok Goitom, Mohamed Bangura

✓ Så rustar topplagen för slutspurten

MALMÖ FF:

Den 9:e augusti blev det klart med Tokelo Rantie från Stars of Africa, senast utlånad till Orlando Pirates, på lån. Efter det har målvakten Zlatan Azinovic lämnat Trelleborgs FF och så har MFF förstärkt med den rutinerade försvararen Matias Concha, värvad från Bochum.

BK HÄCKEN:

Lyckades efter lån få loss Martin Ericsson från Elfsborg för en övergång. Filip Pivkovski vände hem efter en tid som ungdomsproffs i Blackburn och snabbe Nasiru Mohammed, från Rainbow FC, gjorde succé direkt mot Elfsborg.

AIK:

Mohamed Bangura, Celtic, blev klar på lån från Celtic i går. Tidigare i sommar har Henok Goitom, klubblös, kommit samt Ghanas ungdomslandslagsspelare Ibrahim Moro från New Edubaise United FC. I våras anslöt landslagsstjärnan Daniel Majstorovic, som lämnade Celtic efter knäskadan.

HELSINGBORG:

Succéspelaren Alejandro Bedoya är tillbaka i Helsingborg efter klubbkraschen i Glasgow Rangers. Nikola Durdic in från Haugesund för att täppa tomrummet efter Alfred Finnbogason.

DJURGÅRDEN:

Backen Mattias Östberg från BK Häcken, Erton Fejzullahu från NEC Nijmegen, fast senast på lån i Mjällby, har skrivit ett kontrakt på fyra år. Målvakten Kenneth Höie var vass under sin lånetid i Elfsborg. Har inlett starkt i DIF.