”Fyllehopparen” dopad – blir av med OS-guldet

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Han vann OS-guld 2012, men är lika ihågkommen för att ha uppträtt berusat på en tävling.

Nu stängs Ivan Ukhov, 32, av för dopning och blir av med guldmedaljen från London.

– Jag är inte arg men besviken, säger Stefan Holm.

I moden tid har få höjdhoppare varit så spektakulära som Ivan Ukhov. Ryssen har haft skyhöga toppar och amatörmässiga dalar under en skakig karriär där höjdpunkten nåddes i London 2012. Med ett hopp på 2,38 vann han OS-guld före amerikanen Erik Kynard.

6,5 år senare förändras allt.

Fyra års avstängning

I ett pressmeddelande skriver Cas, Idrottens skiljedomstol, att Ukhov är en av tolv ryssar som stängs av för dopning. Besluten baseras på den så kallade McLaren-rapporten utförd av professor Richard McLaren och de fällda friidrottarna ska ha ”dragit nytta av ett program för anabola steroider och av specifika metoder för att dölja det” enligt pressmeddelandet.

Ivan Ukhov får fyra års avstängning, dessutom stryks alla resultat från juli 2012 till december 2015. Däribland OS-guldet och ett VM-silver inomhus.

Stefan Holm mötte Ukhov flera gånger på arenorna. Hans första reaktion på beslutet är förvåning.

– Åh fan. Jag visste att han var omnämnd i McLaren-rapporten och att han därför inte fått tävla internationellt, men plockar de guldet i London måste det vara allvarligt, säger Holm.

”Arg för hans skull”

Under en friidrottsgala i Lausanne 2008 uppträdde Ukhov så berusad på vodka och energidryck att han knappt kunde stå på benen. Problemen åsido var han en trevlig typ och en stundtals magnifik idrottare, enligt Holm.

– Jag gillar Ukhov. Han var skön, alltid avslappnad och laidback. Han kunde göra skitinsatser men också hoppa hur högt som helst.

Är du arg på honom?

– Nej, men besviken. Det är alltid dubbla känslor. Bra att folk åker dit, men tråkigt för sporten att misstänksamheten ökar. De får skriva om resultatlistor och Erik Kynard blir olympisk mästare. Tänk på honom som inte fick uppleva att stå överst på prispallen eller springa ärevarv. För hans skull blir man arg.

Bland de avstängda finns också Svetlana Shkolina, som vann VM-guld i höjdhopp 2013.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Höjdhopp

London

Friidrott