Mejla

Robert Laul

Inget av lagen vågade

KALMAR. 1-1 mellan Kalmar-IFK Göteborg i en match där inget av lagen vågade offra det som krävs för tre poäng av rädsla att förlora den de hade.

Det spelade förstås in att det var tredje matchen på sex dagar också.

Medan IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre hade valt samma startelva som i 5-0-segern mot Åtvidaberg, ändrade Kalmars Hans Eklund på tre positioner: Ut med Ismael, Romário och skyttekungen Måns Söderqvist, in med Tor Öyvind Hovda, Melker Hallberg och Papa Diouf. Eller om man så vill: Snabbhet och teknik ut, kraft och fysik in.

Intressant att notera då det var tredje matchen inom loppet av sex dagar för båda lagen, men där Eklund ansåg att det behövdes piggare ben gick Stahre på samma namn som spelade så sent som i torsdags.

Ändå var det IFK Göteborg som tog tag i matchen. Bollinnehavet efter första halvlek landade på 73 procent om de officiella siffrorna nu stämmer. Nog för att Blåvitt hade medvind och ägde matchen men att det var så stor skillnad hade jag inte gissat.

Svårt att hålla i bollen

Däremot rådde det inga tvivel om att Kalmar hade svårt att hålla i bollen, svårt att få längd i anfallen vilket hängde ihop med att Göteborg som vanligt spelade med hög aggressivitet, ivrigt påhejade från tränare Stahre på bänken.

Särskilt många vassa chanser lyckades Göteborg nu inte omsätta bollinnehavet i. Lasse Vibe sköt rakt på Lars Cramer efter en snabb omställning, Mattias Bjärsmyrs mål vinkades bort för offside och Malick Mané sköt en frispark tätt utanför.

Mer?

Nja, Blåvitts omställningar tog oftast slut efter några trevliga passningar i höjd med Kalmars straffområde, till och med Mané som tidigare under säsongen skjutit på precis allt valde plötsligt den enkla passningen. Hemmalaget bjöd inte heller storpubliken på Guldfågeln (9485) på någon större valuta för entrépengen.

Jämnare matchbild då i andra halvlek när Papa Diouf föll ner ett steg, Tobias Eriksson och Jonathan Ring tog var sitt kliv inåt i planen, Kalmar vann fler dueller centralt, låste fast bollen bättre.

Det gav resultat omgående.

”Hängde i luften”

Martin Smedberg Dalence, som hade ersatt lårskadade Vibe, rev omkull Ring bakifrån och Mellker Hallberg vred in frisparken via muren. 1-0 till Kalmar, något överraskande.

– När Vibe blev skadad tappade vi kraften. Deras mål hängde i luften, och jag tycker det är starkt att vi orkade klättra tillbaka, sa Mikael Stahre på presskonferensen.

Målet tvingade Göteborg att gå framåt och när Kalmars mittback Markus Thorbjörnsson gick bort sig för första gången kunde Mané visa att han passat in sig, bollen till pigge Robin Söder, avslutet i stolpen och Martin Smedberg Dalence var först på en retur där många andra stod på hälarna.

Hans Eklund bytte in de tre spelare han petat från föregående match, Stahre satte in May Mahlangu på mitten och Philip Haglund på topp, och övergick till att spela 4-2-3-1 men några fler mål blev det inte. Närmast ett segermål var Måns Söderqvist men han lyckades inte träffa öppen bur sedan Bjärsmyr och John Alvbåge bjudit på läget.

– Vi hade en tanke om att möta Blåvitt lite fysiskt och sedan, med tanke på att det var tredje matchen på en vecka, skicka in lite kvickare spelare på slutet och det var ju nära att det hade lyckats, sa Hans Eklund.

Full täckning bakåt

Sammanfattningsvis var det en match mellan två lag som är svåra att dyrka upp, som gjorde mycket rätt i försvarsspelet, många dueller och tuff kamp men också mellan två lag där inget vågade offra det som krävs för tre poäng av rädsla att förlora den de hade. För även om det skapades en och annan målchans sista kvarten såg båda lagen till att alltid ha full täckning bakåt, de klev inte upp med folk för att nå ett segermål.

Det spelade förstås in att det var lagens tredje match på sex dagar också.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.