”Guldet är där det hör hemma”

Sportbladets Malin Wahlberg: "Det var kanske inte så snyggt"

LULEÅ. Det tog tio år, fem besvikelser och en ny berg- och dalbanetur.

Men efter en sanslös rysare är förbannelsen bruten.

Guldet är där det hör hemma – och det är bara början.

Malin Wahlberg.
Malin Wahlberg.

Spelarna jublar, hela Luleå Arena har exploderat och coachen Jens Tillman ser ut som att han inte förstår vad han just har varit med om. Men å andra sidan – vem gör det?

Under tio år har Luleås damer tagit sig till sex finaler. Inför den här hade de inte vunnit en enda. Man har dominerat grundserier, slagit segerrekord och haft Sveriges bästa publik i ett decennium. Men guldet det har alltid blivit till sand.

Har man väntat i tio år på att få festa ska man göra det rejält.

Det såg Luleå till att göra.

Skakade på huvudet

Lagkapten Anna Barthold kom in hallen med en och en halvtimme kvar till uppkast. Då var redan flera hundra personer på plats. Jag vet inte vad hon och Tillman sa till varandra, men de skakade på huvudet och skrattade.

När matchen drog igång var 3 000 personer och resten av Luleå redo för guld.

Champangen låg på kylning, Luleå Energi Arena kokade och festen var planerad. Norrköping Dolphins såg dock ut att förstöra den.

I början av den tredje perioden ledde de regerande mästarinnorna med tio poäng. Men Northland stod för en ny galen vändning och när allting skulle avgöras i sista minuten kom varken finalspöken eller guldfrossa.

Bäst när det gäller

Stjärnorna Brittany Smart och Katie Bussey var grymma. Anna Barthold var bäst. Lagkaptenen är symbolen för Northlands vilja, hjärta och hjärna och utsågs helt rättvist till årets MVP.

Det kanske inte var så snyggt. Men det var imponerande.

Efter den senaste finalförlusten för två år sedan, när guldtränare Tillman stod på andra sidan och ledde Telge till segern i tre raka matcher, skrev jag några rader om Northlands (då Luleå Basket) insats. Det lät bland annat så här: "Det är smått obegripligt och kanske något slags världsrekord i att vara just sämst när det gäller". Nu är det bara att vända på det, för det här är smått obegripligt och kanske något slags världsrekord i att vara just bäst när det gäller.

Northland fick Cleo Forsman-Goga skadad under slutspelet. I den första finalen försvann nästa stjärna när Tina Trebec skadade knät. Ändå knäcktes de regerande mästarinnorna i tre raka matcher.

Norrköping saknade Elisabeth Egnell. Men Northland hade vunnit ändå.

Kommer fler

Jag har följt det här laget på håll hela säsongen, den senaste veckan på nära. En sak har varit tydlig – efter tio år med fem besvikelser blir det inte en sjätte. Det har inte funnits några tankar på att förlora, bara på att vinna. Tillman har gett laget ett stort eget ansvar hela säsongen och spelarna har tagit det.

Guldet skulle till Luleå. Nu är det hemma.

Förbannelsen är bruten och det här bara början. Lagets två viktigaste spelare, Barthold och Tillman, har kontrakt nästa säsong. Bussey, Smart och Trebec säger att de vill tillbaka. Stjärnorna står på kö för att få komma till klubben och blir Europasatsningen verklighet kommer den bara att bli längre. 

Northland kommer att ha ett guldlag även nästa säsong.

Det första är hemma. Det kommer garanterat att bli fler.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN