Jonas Blixt: Jag går för att vinna

Jonas Blixt.
Jonas Blixt.

AUGUSTA. Storleken gjorde att Jonas Blixt övergav ishockeyn för golfen.

Ett onekligen klokt val.

Nu är han trea som Mastersdebutant och på väg att växa ut till en av världens mest spännande golfspelare.

– Jag går för att vinna och det är just precis det här läget man vill ha, säger han inför helgens dramatiska avslutning.

Som tonåring i Karlstad var det ishockeyn som drog.

Jonas Blixt var en backtalang som spelade i TV-pucken 1999 och som 17-åring gjorde några matcher för Hammarös A-lag i divison ett. Drömmarna handlade om att ta plats i Färjestad, men en sak låg honom till last.

Han var för liten.

– Det krävs en del storlek, backarna var ju såna bjässar. Men Jonas började ju fuska med sommarträningen som 16-åring och spelade golf i stället, säger hans pappa Hans-Ove Blixt.

Känner igen sig

En beskrivning Jonas Blixt känner igen sig i.

– Hockeyspelare tränar hela somrarna och det gjorde inte jag, jag spelade golf. Men jag var nog bättre på ishockey än golf, säger han.

Han ångrar givetvis inte det karriärbeslutet.

I sin totalt tredje major och i sin absolut första Masters på Augusta, en krävande tävling som ingen debutant vunnit sedan Fuzzy Zoeller 1979, ligger han trea efter två dagars spel. Och då har han haft en hel del puttar i hålkant och gjorde dessutom en tung dubbelbogey efter ett fredagsbesök i vattnet på hål elva.

– Det är precis här man vill vara! Här eller med 20 slags ledning, vilket förstås inte kommer hända. Men en pallplats på en fredag ger inga medaljer, det är på de sista nio hålen på söndag som allting kommer avgöras, säger Jonas Blixt.

”Inte som hockey”

Fram tills dess gäller det bara att kontrollera spelet och känslorna.

–  Golf är inte som hockey där man kör över folk.

Jag kan konkurrera med de som är bäst, men här spelar man hål för hål och lika mycket mot sig själv som sina motspelare, säger Blixt.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN