Inget kan stoppa Northland nu

Sportbladets Malin Wahlberg om finaldramat

Elisabeth Egnell fick utgå redan efter tre och en halv minut.
Elisabeth Egnell fick utgå redan efter tre och en halv minut.

I går fick vi se vad ett PSG är utan Zlatan Ibrahimovic och vad ett Norrköping Dolphins är utan Elisabeth Egnell.

Men framför allt såg vi vad Northland är Smart.

När Northland tappade Tina Trebec i den första finalen sa Jens Tillman att laget stod inför en näst intill omöjlig uppgift. Nu står Norrköping Dolphins inför en ännu svårare.

De regerande mästarinnorna hade bestämt sig för att inte förlora den här matchen. De visste att de var tvungna.

Norrköping kom ut med en helt annan energi än senast i Luleå och tog kommandot.

Men efter bara tre och en halv minut hände det som inte fick hända. Årets forward, MVP och hela Dolphins kugge fick bäras ut på bår med ett stukat knä. Elisabeth Egnell jagas av flera internationella storklubbar och har gjort succé i Eurocup. Det var hon som skulle leda Dolphins till ett nytt guld.

Nu ser säsongen ut att vara över.

Norrköping stod upp bra fram till mitten av den tredje perioden, men när det skulle avgöras saknade Dolphins Egnell som PSG saknade Ibrahimovic.

– Vi hade framför allt behövt henne när det gick i stå i andra halvlek. De är vana att ha henne där då, men nu var hon inte där och då blev vi lite vilsna, säger coachen Lasse Johansson.

En krigare

Medan Norrköping var vilset var Northland Smart. Brittany Smart. Amerikanskan var överallt. Trots att hon inte är många päron hög krigade hon hem returer under korgen och sköt treor över 195 centimeter Kali Bennett.

Smarts 26 poäng var en stor anledning till segern. De största? Ett i försvarsspel i Norrköping-klass och en kämparglöd i Anna Barthold-klass.

De regerande mästarinnorna hade bestämt sig för att inte förlora den här matchen. Men Northland hade bestämt sig för att vinna.

– De är idioter som inte förstår bättre. De fattar inte att det är kört, de bara kör på, säger coachen Jens Tillman.

Uppträder som vinnare

Dolphins tappade Elisabeth Egnell, en 12-poängsledning och förmodligen också guldet i går. Samtidigt som tårarna rullade ner för Tanya Massambas kinder firade Northland som om de vunnit guld med den 18 man starka bortaklacken.

Northland har aldrig någonsin vunnit ett SM-guld tidigare. Jag ser inte vad som ska kunna stoppa dem nu.

De uppträder redan som vinnare.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN