Wennerholm: Ryssland är det bästa laget – men nu blir det svenskt guld

SPORTBLADET

Sverige utklassar Norge med 10–0 i en ren skrattmatch.

Men nu är leken över för svenskarna i JVM.

Nästa gång är det en rysk björn på andra sidan isen.

Det är inget att leka med.

Efter att ha följt gruppspelet så här långt är det än mer tydligt att det som vanligt handlar om fyra lag i den här turneringen.

Sverige, Ryssland, Kanada och USA.

De enda fyra nationer som varit med i de JVM-finaler som spelats de senaste tretton åren. Det har inte varit någon större variation på det temat, även om svenskarna tog sig in i den klubben först 2008.

Mellanskiktet med Finland, Tjeckien, Schweiz och Slovakien spelar i en egen division även här i Malmö. De har inget med guldstriden att göra. Och Norge och Tyskland ska vi inte tala om. De är i en klass för sig själva och har en inbördes fight om vilken av nationerna som ska hänga kvar nästa år.

För Sveriges del väntar en gruppfinal mot Ryssland på nyårsafton, en match som kan bli en riktig smällkaramell och första riktiga testet för det här svenska laget. Nu stiger kraven, nu höjs förväntningarna.

Det jag vill se mot ryssarna är två saker:

Att de svenska superstjärnorna Filip Forsberg och Elias Lindholm kliver fram nu när trafiken tätnar och visar sin storhet. Det är absolut nödvändigt att Sveriges två största namn levererar i sin kedja med leksingen Jacob de la Rose som tredje länk.

Filip Forsberg och Jacob de la Rose gjorde sin bästa match när Lindholm vilade i första matchen mot Schweiz och Skellefteås Oscar Sundqvist tog hans plats. Mot Norge gjorde de inget mål i spel fem mot fem, men var inne på fyra power play-mål framåt då de kompletteras av forwarden André Burakovsky – tremålsskytt igår. Det var den glada nyheten.

Målvakten Oscar Dansk måste storspela i de närmaste matcherna och han har lite press på sig sedan Marcus Högberg hållit nollan för andra matchen i rad. Mot Norge såg han stabil och säker ut även om han inte utsattes för så många svåra lägen, men han stod även i träningsmatchen mot Kanada inför turneringen då svenskarna vann med 3–0. Men det är Dansk som är förbundskapten Rickard Grönborgs förstaval och som stod de två första matcherna mot Schweiz och Finland.Samtidigt vet jag av lång och dyrköpt erfarenhet att svenska lag alltid brukar höja sig mot bättre motstånd. Det är det jag hoppas på nu också.

Ryssarna spelar som ett lag

Ryssarna har sett ruskigt bra ut i sina två första matcher i turneringen. Det blev 11–0 mot Norge och sedan 7–1 mot Schweiz. De har ett stort och tungt lag som också spelat som ett lag så här långt i JVM.

Och de har turneringens på papperet bästa målvakt i Andrei Vasiljevski, som redan är förstemålvakt i sin klubb Salavat Ufa i KHL och som draftades i första rundan av Tampa Bay 2012 (som nummer 19). Han toppar redan målvaktsligan med sina 96.97 i räddningsprocent efter att han stått en och en halv match. Nu är den här gruppfinalen inte lika viktig som tidigare, då gruppettorna slapp kvartsfinalerna och gick direkt till semi. I år måste alla lag spela kvartsfinal, så det kvittar väl om svenskarna blir etta eller två i gruppen. Men det blir ändå ett test på det här lagets styrkor och svagheter.

Den andra stora frågan är var Kanada kommer att hamna i den andra gruppen.

Sverige har en sjätte spelare

Kanada som inte alls imponerat och förlorade mot Tjeckien för första gången i JVM-historien, när de föll på straffar senast (4-5).

Vinner Tjeckien mot Tyskland och slår Slovakien i sista matchen, kommer de att hamna före kanadensarna om de i sin tur förlorar mot USA.

Då kan det bli Kanada redan i en kvartsfinal för Sverige om de förlorar mot Ryssland och blir tvåa i gruppen. Men nu spekulerar jag bara. Det behöver inte vara den mardröm det ser ut som på papperet. Ska det här svenska laget gå hela vägen måste de slå alla lag. Det tror jag de kan göra också. Men det bästa laget jag sett så här långt är Ryssland, även om det inte fått mig att ändra mitt grundtips. Att det blir svenskt guld.

Sverige är det enda lag som har en sjätte spelare. Den fantastiska publiken här i Malmö Arena. Det kom 11 296 på matchen mot Norge och jag häpnade över entusiasmen och det fantastiska läktarstödet. För tredje matchen i rad.

ARTIKELN HANDLAR OM