”En kedja av extremt olyckliga händelser”

SPORTBLADET

Nya uppgifter: Schumacher skulle hjälpa en vän – då föll han och skadades svårt

1 av 30 | Foto: Michael Schumacher vårdas nu i sitt hem.

Michael Schumacher hjälpte en vän som hade ramlat i skidbacken.

Därefter föll han själv och skadade sig svårt.

Nu har F1-mästaren tillstånd förbättrats - men det är fortfarande livshotande.

Foto: Michael Schumachers presstaleskvinna Sabine Kehm.

Det var i söndags som den sjufaldige världsmästaren ramlade när han åkte skidor i Frankrike. Efter att han hjälpt en vän åkte han i djupsnö utanför pisten, han ramlade på en sten, slog en vurpa i luften innan han landade och slog huvudet i en annan klippa.

”Körde absolut inte för fort”

Enligt engelska The Times uträkningar ska "Schumi" har varit uppe i en hastighet mellan 60-100 kilometer i timmen, vilket är hastigheten som krävs för att klyva en hjälm.

– Det är en kedja av extremt olyckliga omständigheter och en väldigt stor otur som har lett till detta. Det var absolut inte så att han körde för fort, tillbakavisar Schumachers presstaleskvinna Sabine Kehm till FOCUS.

Under måndagseftermiddagen förbättrades Schumachers tillstånd och efter samråd med familjen genomfördes ytterligare en operation, den andra. Läkarna tog bort en blödning på den vänstra sidan inne hjärnan för att minska på det interna trycket. Ingreppet tog ungefär två timmar och det gick bra, men Michael Schumacher har fortfarande stora skador på hjärnan. Han är nedsövd och tillståndet är mycket kritiskt.

”Situationen är mycket känslig”

– Vi har bättre kontroll på situationen än i går. Han mår något bättre, men hans liv är fortfarande i fara. När det gäller den här typen av skador går det väldigt fort, från bra till dåligt och tvärtom. Nu har vi vunnit lite tid, säger chefsläkaren Jean-Francois Payen under presskonferensen.

Läkarna kan inte ge någon prognos för framtiden.

– I går var vi oroliga. Det är vi fortfarande. Loppet är långtifrån vunnet, men utvecklingen de senaste visar att tillståndet har stabiliserat sig något, säger hjärnkirurgen Gérard Saillant som är nära vän med Schumacher.

– Men vi måste vara realistiska, situationen är mycket känslig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1